Eerder gebruikte de softwareproducent Unbreakable Linux, gemaakt op basis van Red Hat Enterprise Linux. Klanten van Oracle kunnen straks { http://techworld.nl/technologie/31567/oracle-ontwikkelt-eigen-linux-kernel.html} nog steeds kiezen voor de Red Hat Compatible Kernel, ‘als zij die prefereren boven een systeem dat is geoptimaliseerd om Oracle- en andere bedrijfssoftware te draaien’, zo liet het bedrijf maandag in een persbericht weten.

De nieuwe Unbreakable Enterprise Kernel is echter “de enige Linux kern die wij aanraden om met onze software te gebruiken”. Oracle hoopt blijkbaar van Linux bedrijfseigen software te maken.

Te traag

De door Oracle verspreide Unbreakable Linux kernel was vier jaar lang slechts een versie van Red Hats Enterprise Linux-pakket met ondersteuning van Oracle. Nu suggereert de softwareproducent dat Red Hat achterloopt en te traag is met het uitbrengen van patches. Oracle heeft daarom Linux kernel versie 2.6.32 aangepast aan de eigen hardware, databases en middleware. Deze nieuwe Linux-variant is speciaal bedoeld voor Oracles Non-Uniform Memory Access (NUMA) en Exalogic Elastic Cloud-servers.

Oracle contra open software

Volgens Oracle is de nieuwe kernel sneller dan RHEL 5 { http://www.redhat.com/rhel}. Dat is niet zo vreemd, want het huidige pakket is gebaseerd op een oudere versie van de Linux kernel. Later dit jaar verschijnt de nieuwe versie, RHEL 6, waarbij waarschijnlijk dezelfde verbeteringen op het gebied van snelheid en andere zaken zullen zijn doorgevoerd.

Zorgwekkend is de manier waarop Oracle de vendor lock-in probeert te introduceren in een markt die open zou moeten zijn. Onlangs bleek al hoe het softwarebedrijf werkelijk denkt over open source software. Eerst sleepte het Google voor de rechter vanwege het gebruik van Java in Android en vervolgens trok het de stekker uit OpenSolaris, de open versie van Suns Solaris-besturingssysteem. Iedereen houdt zijn hart vast voor OpenOffice.org.

Reactie van Red Hat

Nu wil Oracle klanten van Red Hat lokken naar een eigen, exclusieve oplossing, waarvan de voordelen een beperkte houdbaarheidsduur hebben. In een blogpost { http://press.redhat.com/2010/09/21/leading-with-red-hat-enterprise-linux/} over dit onderwerp schreef Red Hat dinsdag: “Ons unieke open source besturingssysteem en marktleiderschap trekt concurrenten aan die van het succes willen meegenieten. Wij geloven dat onze unieke en werkelijk open positie de beste keuze blijft voor zakelijke klanten die willen blijven profiteren van hun IT-investeringen, al helemaal vergeleken met onze concurrenten die selectief open zijn en daarmee hun klanten vastbinden”, aldus Red Hat.

Op de lange duur, zegt Red Hat, “is onze commitment diepgaand en blijvend. We bieden geen vuurwerk en hyperbolen gevolgd door een torenhoge factuur en vendor lock-in.” Net zoals je Oracle moet wantrouwen bij het in leven houden van OpenOffice.org, boezemt deze ‘alles-in-een’-oplossing weinig vertrouwen in. Enterprise Linux-gebruikers zijn dus gewaarschuwd.

Bron: Techworld