In december kreeg IBM het patent toegewezen op een systeem voor het ontwerp, de ontwikkeling en het beheer van een patentportfolio. Ook levert IBM 'patentdiensten' aan andere bedrijven.

Patentconsultancy

Daarbij biedt het consultancy om patenteerbare vindingen en innovaties tijdig te identificeren om dat het aanvraagproces te begeleiden, en uiteindelijk natuurlijk een patent te verkrijgen. Een woordvoerder vertelt The Wall Street dat IBM circa 10 bedrijven helpt met het beschermen van hun intellectueel eigendom.

In 2009 ontving IBM voor het 17e jaar op rij het meeste patenten, blijkt uit de jaarlijkse lijst van IFI Patent Intelligence. Met een aantal 4914 scoorde IBM zelfs beter dan de afgelopen jaren. Circa 30.000 patenten in IBM's portfolio worden onder licentie verstrekt aan andere bedrijven.

Microsoft stijgt naar plek 3

Net als vorig jaar staat Samsung op de 2e plaats. Het aandeel van niet-Amerikaanse bedrijven op de Amerikaanse 'patentenmarkt' neemt flink toe.

In de top drie zijn het nog vooral patenthouders in de VS: Microsoft steeg naar de 3e positie met in totaal 2906 toegewezen patenten. "Innovatie bij de Amerikaanse bedrijven is verre van dalende. Velen haalden zelfs meer patenten dan ooit binnen", concludeert Darlene Slaughter van IFI Patent Intelligence.