Het trollende bedrijf in kwestie, Implicit Networks, heeft de zaak aangespannen bij een rechter in Californië. In de aanklacht claimt het bedrijf dat Vista, Windows 7 en Windows Server 2008 inbreuk maken op patent 6,629,163. Implicit eist een schadevergoeding.

Het bewuste patent zou gebruikt worden in Microsofts Windows Filtering Platform, dat api's biedt waarmee externe softwareleveranciers op diverse niveaus van de TCP/IP-protocolstack en in hethele besturingssysteem kunnen filteren.

Versleutelde gegevens

Volgens de omschrijving is het patent een methode voor het verwerken van versleutelde gegevens. Implicit Networks ging in februari 2008 al met hetzelfde patent de boer op om Intel, AMD, Sun, NVIDIA en Real Networks aan te klagen. In datzelfde jaar werden IBM, Oracle, Adobe en SAP voor de rechter gesleept, om weer andere zogenaamde patentinbreuken.

In 2009 zat Implicit Networks tot nu toe ook niet stil. In april kregen HTC, LG, Nokia, Palm, Samsung en Sony Ericsson een aanklacht op de deurmat. Voor zover bekend heeft een rechter Implicit Networks nooit in het gelijk gesteld.