Bij twee Texaanse rechtbanken zijn afgelopen week patentzaken tegen Apple aangespannen, schrijft ArsTechnica. Het bedrijf Sharing Sound claimt in de eerste zaak dat Apple met iTunes inbreuk maakt op zijn octrooi voor 'verspreiding van muziekproducten via een webwinkel'. Het patent beschrijft dat gedownloade liedjes een uniek element krijgen die in het bestand staat, waardoor ze zijn te herleiden tot specifieke kopers.

Hoewel iTunes Plus-liedjes niet langer DRM hebben, bevatten ze nog wel informatie in het bestand die de originele koper identificeert: zijn Apple ID. Sharing Sound klaagt niet alleen Apple aan, maar ook andere online muziekaanbieders, zoals Rhapsody, Napster en Microsoft. Tegen andere verkopers van online entertainment - Amazon, Netflix, Wal-Mart, GameStop en Barnes & Noble - heeft Sharing Sound overigens al een andere procedure lopen.

Weglaten bij verkleinen

In de andere zaak claimt interactie-ontwerper MONKEYmedia dat Safari, DVD Player, Front Row en zelfs Mac OS X inbreuk maken. Het gaat om diverse patenten die te maken hebben met het aanpassen van tekst en andere elementen door gebruikers, zodat deze beter op het scherm passen. Het betreft vooral methodes om stukjes van informatie bij verkleinen weg te laten.

Volgens MONKEYmedia maakt Safari's toepassing voor het lezen van RSS-feeds hierop inbreuk met zijn aanpasbare slider voor het bepalen van hoeveel van een artikel precies wordt getoond. Mac OS X ingebouwde Summarize-functie maakt op vergelijkbare manier inbreuk, stelt het bedrijf. Verder zouden DVD Player en Front Row volgens MONKEYmedia inbreuk maken op een patent rond het tonen van objecten als een 'samenvatting' van een video.