De twee firma’s geven geen details over hun juridische schikking, behalve dat zij in de toekomst zullen blijven samenwerken. Daarmee eindigt de patentoorlog in een sisser nadat Sun Microsystems (inmiddels overgenomen door Oracle) in 2007 nog met veel drama en moddergooien de strijd aanging.

Oorlogsverklaring per blog

Toenmalig Sun-CEO Jonathan Schwartz loste in 2007 het openingsschot in de oorlog door op zijn blog aan te kondigen dat de firma NetApp ging aanklagen voor het schenden van zijn patenten. Schwartz liet zich er graag op voorstaan dat hij als algemeen directeur een blog bijhield. Het was dan ook de eerste keer dat een juridische klacht via een bedrijfsblog wereldkundig werd gemaakt, nog voordat de juridische documenten bij de rechtbank lagen.

Volgens Schwartz was het juridisch offensief een reactie op dreigementen van NetApp, die beweerde dat het ZFS bestandssysteem meerdere patenten van de storagespecialist schond. NetApp beweerde dat Sun de vijandigheden juist was begonnen door compensatie voor Sun-patenten te eisen.

Oneinding bestandssysteem

Het ZFS bestandssysteem, dat Sun heeft vrijgegeven onder de open source CDDL licentie, is een volgende generatie bestandsysteem dat zoveel opslagcapaciteit ondersteunt dat de grenzen daarvan nooit gehaald zullen worden. Het eerste 128-bit bestandssysteem ter wereld heeft 1.84*10^19 maal meer capaciteit dan een 64-bits systeem.

Het Solaris besturingssysteem gebruikt ZSF. Apple heeft plannen gehad om de technologie te gebruiken voor zijn OS X besturingssysteem, maar zag daar vorig jaar van af. Volgens Sun wilde Apple een privélicentie op de technologie, maar een andere theorie suggereert dat Apple de juridische risico’s van de rechtzaak tegen NetApp niet aandurfde.