Ook antivirusleverancier Avast meldt dat computers bevriezen met het installeren van de ronde patches die Microsoft vorige week uitgaf voor Windows 7 en Windows 8.1. IDG-collega Woody Leonhard beschrijft hier uitgebreider om welke patches dat gaat en welke aanverwante patches mogelijk ook voor problemen zorgen.

Meltdown-patches

Dat leek in eerste instantie vooral om machines te gaan met AV van Sophos. Maar ook Avast meldt dat klanten zich verslikken in patches KB4493472, KB4493448, KB4493467 en KB4493446. Het gaat hierbij overigens niet om Windows 10-machines; er zijn problemen gemeld met Windows 7, Windows 8.1 en Windows Server 2008 R2.

Deze serie patches lossen onder meer enkele CPU-problemen op met Meltdown-achtige verschijnselen, wat doet denken aan een incident van vorig jaar waarbij antivirussoftware ook in de soep liep op voor Meltdown gepatchte systemen.

Oplossingen

Avast brengt zijn eigen updates uit die de problemen moeten verhelpen. Om te zien of deze update is toegepast, kun je zoeken naar registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\aswVmm\Parameters (CsrssCompat(REG_DWORD) = 1), aldus de antivirusleverancier. Mocht je al een bevriezende pc hebben, kun je volgens Avast het beste naar veilige modus starten en terugrollen naar een eerdere versie.

Bij Sophos zul je waarschijnlijk de machine moeten herstellen met een recoveryscript dat Sophos hier heeft gepubliceerd.