Dat heeft de schepper van de programmeertaal, Larry Wall, vorige week gezegd tijdens de open source developers conference in Sidney. Versie 6 zal niet compatibel zijn met vroegere versie, maar aan de andere kant zo open dat er meerdere nieuwe talen en interpreters uit voort zullen vloeien, volgens Wall.

Wall wil echt af van de regular expressions: “Veel van de onleesbaarheid van Perl is gerelateerd aan de regular expression syntax – en die komt niet van ons. We hebben die van Unix geërfd”, zegt Wall. “We moeten daar een eind aan maken. Regular expressions zijn geen strings, ze zijn een sub-taal. We namen dat over en hebben het slechter gemaakt. Deze twee-stappen neiging is niet goed”, aldus Wall.

Hoewel er volgens Wall meerder interpretaties van Perl 6 zullen komen, zal met Perl 6 een standaard-implementie en een test suite geleverd worden. “Het idee van Perl 6 is dat je begint met een standaard-taal, en die verandert”, aldus Wall. Perl 6 zal krachtigere primitives bevatten, en geen /x switch meer om uitgebroede syntax mogelijk te maken. Ook mode switches als /s and (.) zullen verdwijnen. De parser van 6 zal waarschuwen tegen verouderde, overbodige syntax. Dat is ook wel nodig, want Perl 6 is niet compatibel met vroegere versies.

Python 3.0 Ook Python 3.0 ( “Python 3000” of “Py3K”), waarvan de nieuwste versie vorige week is uitgebracht, is niet compatibel met zijn voorgangers. De taal is in grote lijnen hetzelfde gebleven, maar de manier waarop ingebouwde objecten als dictionaries en strings werken, is aanzienlijk veranderd, en veel verouderde features zijn nu eindelijk echt verwijderd. Ook is de standaard library op een aantal belangrijke plaatsen gewijzigd. Bron: Techworld