Het systeem werd in november 2007 al aangekondigd en is nu te downloaden vanaf 40 dollar. HyperSpace, zoals het snelstartsysteem heet, is gebaseerd op een uitgeklede versie van Linux. Terwijl deze actief is, start op de achtergrond Windows op. Na 30 seconden kan de gebruiker het internet op en de mail checken.

Opnieuw opstarten

Er is een Hybrid- en een Dualversie beschikbaar van HyperSpace, die geschikt is voor laptops. De eerstgenoemde maakt gebruik van deVT Virtualization Technology, die is ingebouwd in bijvoorbeeld de Intel Dual Core processors. De Dualversie is bedoeld voor processors die deze techniek niet ondersteunen, zoals de Intel Atom.

Vanuit HyperSpace is het niet mogelijk bestanden op de harde schijf te benaderen of e-mail bijlagen te openen. Voor de Dualversie betekent dit dus dat een herstart van het systeem nodig is.

Race om de snelste

HyperSpace is bepaald niet het eerste of snelste 'instant OS'. In de nieuwe generatie Dell Notebooks zit zowel een Intel als ARM-processor. Met laatstgenoemde wordt binnen enkele seconden het gestripte besturingssysteem Latitude OS geladen.

Een ander besturingsyssteem is Splashtop. Deze lichte Linux-versie verschijnt binnen 10 seconden op het scherm.

In de loop van dit jaar komt Good OS met 'Cloud', waarbij de computer binnen 5 seconden is opgestart en direct de basisfuncties beschikbaar zijn. Nog sneller opstarten is mogelijk, zo blijkt uit het FastBoot project van twee Nederlandse Linux ontwikkelaars van Intel. Zij kregen het voor elkaar dat Fedora opstart in 3 seconden.