Een snelle manier om van een calamiteit te herstellen zit natuurlijk al in Windows: de systeemherstelpunten. Deze herstelpunten zijn echter in twee gevallen onbruikbaar.

Het eerste geval is als Windows niet meer start. Dan moet u eerst zorgen dat Windows weer start en dan pas kunt u een herstelpunt terugzetten. Als u Windows niet meer gestart krijgt, hebt u pech en moet u weer de standaard backup terugzetten.

Het tweede geval is als de herstelpunten beschadigd of gewist zijn. Bij Windows zitten die herstelpunten immers als verborgen bestanden op de harde-schijfvolumes waarvoor ze geldig zijn. Het is dus mogelijk dat iets of iemand die verborgen bestanden al dan niet per ongeluk wist of beschadigt.

Verborgen

Phoenix Recover Pro slaat een beeldkopie op in een verborgen partitie op de harde schijf. Tijdens de installatieprocedure verkleint Recover Pro zonodig een aanwezige partitie op uw harde schijf om plaats te maken. De benodigde plaats is afhankelijk van hoeveel van uw harde schijf moet worden bewaard en of het alleen om 'snelle' backups gaat dan wel om een volledige gevolgd door snelle.

De werkwijze lijkt voor de rest heel erg sterk op de Windows-herstelpunten. Omdat de backupdata van Recover Pro echter op een speciale niet voor Windows zichtbare partitie wordt opgeslagen, blijft die dus ook bewaard als er een softwareprobleem onder Windows optreedt.

Phoenix moest ook een oplossing verzinnen voor de gevallen waarbij Windows niet meer start. Recover Pro neemt de startsector van de harde schijf over en laat die naar zichzelf wijzen (juister: naar een speciaal startprogramma dat Phoenix Guardian heet). Als Windows drie keer achter elkaar niet kon starten, krijgt u automatisch de Phoenix-noodconsole te zien waarmee u uw gemaakte noodbackup kunt terugzetten.

Functionaliteit

Phoenix Recover Pro ondersteunt het maken van een volledige backup, gedeeltelijke backups en snelle backups. Er zijn geavanceerde instellingen waarbij u een aantal backupparameters kunt instellen en de backups kunt automatiseren.

Bij die geavanceerde instellingen vindt u ook een mogelijkheid om een volledige backup te verkennen (bijvoorbeeld om er individuele bestanden uit te herstellen), maar daarmee kunt u alleen noodbackups benaderen die als een beeldbestand op een voor Windows bereikbaar volume zijn opgeslagen.

U kunt hiermee niet bij de backups die in de verborgen Phoenix-partitie zijn opgeslagen. Daarvoor moet u het herstelmenu gebruiken dat u bereikt vanuit de tabbladinterface van het hoofdprogramma.

In die tabbladinterface vindt u ook een tabblad 'Status' dat u toont hoeveel backupruimte in gebruik is en hoeveel er nog over is. Het is overigens wel degelijk mogelijk om backupbestanden elders te bewaren, zoals op andere harde schijven, netwerkvolumes of dvd's.

Denk er wel aan dat de Phoenix noodconsole niet bij het netwerk of de dvd's kan, maar u kunt wel een startbare nood-dvd met een volledige backup laten aanmaken voor een noodherstel van een kapotte harde schijf.

Praktijk

Wij hebben vanuit een opdrachtregelsessie lelijk huisgehouden in de Windows-hoofddirectory en onderliggende subdirectory's. Het gevolg was, dat na een systeemherstart Windows niet meer wou starten. Na nog twee keer op Ctrl-Alt-Del te drukken kregen we de Phoenix noodconsole te zien en konden we onze gemaakte noodbackup terugzetten. Dat gebeurde tegen een gemiddelde snelheid van zo'n 518 MiB/min, waarna Windows weer zoals voorheen werkte.

Productinfo

Product: Phoenix Recover Pro 6

Producent: Phoenix Inc., USA

Leverancier NL: Acal Nederland (tel. +31 40 2 502 602) en SecureComm (tel. +31 10 519 14 66)

Adviesprijs (excl. btw): ca. 40 euro

Systeemvereisten: pc met Windows 2000 SP3 of hoger, liefst minstens 10 GB vrije schijfruimte
Bron: Techworld