“We hebben de ‘echte’ versie van Photoshop aangekondigd en vandaag uitgebracht. 100% pixelnauwkeurigheid, snelle/efficiënte cloud-synchronisatie en nu beschikbare kerncompositietools, en nog veel meer (binnenkort). Gebouwd op dezelfde codebasis als desktop,” Tweet Stephen Nielson, leider van het Photoshop Product management team.

Hoewel Adobe, in de bètatest-periode had aangegeven dat niet alle functies vanaf de eerste dag beschikbaar zouden zijn, reageren veel gebruikers nog steeds teleurgesteld omdat de app nu ongeveer hetzelfde kan als sommige concurrerende apps en in sommige gevallen zelfs minder, en dat terwijl dat gratis apps zijn en Photoshop niet bepaald goedkoop is.

Gebruikers uiten hun onvrede dan ook op social media en in de reviewsectie van de app store. Er wordt geklaagd over de beloftes die Adobe heeft gemaakt die het simpelweg niet nakomt en de vergelijkingen met goedkopere en zelfs gratis apps die net zoveel of zelfs meer kunnen, zijn niet van de lucht.

Ook in de appstore regent het klachten en het aantal lage cijfers van teleurgestelde gebruikers heeft ervoor gezorgd het gemiddelde cijfer is gedaald naar een 2.1.

Adobe schiet in de verdediging

Scott Belsky, chief product officer van Adobe, heeft inmiddels gereageerd op de klachten en zegt dat het bedrijf eerst een minimum viable product (MVP) op de markt wilde brengen en deze daarna uit wilt bouwen. “Dat zal in het begin pijnlijk zijn en het zal het niet iedereen tevreden stellen (en als het gaat om een 30 jaar oud populair/globaal product, zal het velen teleurstellen).”

Ondanks die verdediging heeft Belsky wel toe dat Adobe misschien beter z’n best had moeten doen om de verwachtingen van gebruikers te managen. Het bedrijf wilde in deze eerste versie in elk geval volledige PSD-ondersteuning hebben in combinatie met enkele workflows en dat is gelukt.