De port naar IBM i was al behoorlijk populair. PHP voor IBM i is al zo’n 12.000 keer gedownload, maar veel bedrijven vinden het toch niet prettig om iets te moeten downloaden, op cd te branden en het daarna mee te nemen naar de productieomgeving om het te installeren. Op deze manier is het een stuk vertrouwder en een stuk gemakkelijker.

Iedere klant met IBM i krijgt nu dus een image van Zend Core op zijn systeem. Zend Core bestaat uit de laatste versie van Zend’s open source PHP, database connectors en de PHP parsing engine. Als klanten PHP inderdaad tot installatie overgaat moet er jaarlijks wel 2000 dollar worden afgedragen aan Zend. Daar krijgt de klant dan wel silver-level support voor terug.

Met PHP kunnen een groot aantal open source applicaties worden gedraaid, waaronder SugarCRM en Drupal. Verder kunnen klanten met de ontwikkelomgeving Zend Studio, die draait op Linux en Windows applicaties ontwikkelen die draaien op de servers met Zend Core.

IBM i is het besturingssysteem dat voorheen OS/400 heette. Het draait op het Powerplatform van IBM, waarop overigens drie besturingssystemen native naast elkaar kunnen draaien. Naast IBM i zijn dat AIX en Linux. Volgens Sales Leader van IBM Gerben Meeuwes is het Powerplatform erg schaalbaar. “Dat gaat van een paar users tot honderdduizenden”, zegt hij. Het is ideaal voor het consolideren van verschillende omgevingen, vertelt hij verder. Daarbij geeft hij het voorbeeld van een bedrijf dat IBM i heeft draaien naast een SUN Solaris omgeving en een paar Linux X86 servers. Die servers kunnen nu allemaal gemigreerd worden naar het Powerplatform, waarbij Solaris natuurlijk wordt vervangen door AIX. Zo bespaart de klant aan hardware en aan stroom.

Zend verwacht van de deal dat PHP breder geaccepteerd zal worden. Brad Cottell van Zend zei in een interview met ITjungle dat PHP nu zijn weg zal kunnen vinden naar een meer mainstream publiek. “Klanten die er normaal niet aan gedacht zouden hebben, zeggen nu ‘Wow, het zit al in het OS. Misschien moet ik het maar eens proberen.’”

Bron: Techworld