Deze uitgave moet het ten opzichte van de vorige versie opnieuw hebben van de snelheid. Het team beweert dat 8.3 'vijf tot dertig procent' sneller is dan zijn voorganger, die op zijn beurt weer op punten twintig procent sneller liep dan 8.1. Redenen zijn de invoer van onder andere heap-optimised tabellen en gesynchroniseerd scannen. De eerste verbetering zorgt ervoor dat er minder systeemmiddelen worden gebruikt om vaak veranderende elementen te vernieuwen. De tweede verlicht de druk op de I/O van de server. Dat pakt positief uit tijdens het data-mining.

Andere verbeteringen zitten onder meer in de logging (die wordt minder eisend), het compileren (uitgebreid met de mogelijkheid om dit in Visual C++ te doen) en het uitbrengen van de eerste 1.0 versies van componenten voor SNMP-ondersteuning en horizontale schaalbaarheid, een grafische debugger en de BGBouncer connection pooler. "PostgreSQL is gewoon wat slimmer geworden," is het korte commentaar van een van de ontwikkelaars, Bruce Momjian, in de verklaring.

Tegelijkertijd laat Sun Microsystems in hetzelfde stukje weten nog steeds vierkant achter de open source database te staan, ondanks dat het bedrijf recent MySQL een miljard dollar op tafel legde voor MySQL. "Sun heeft zich gecommitteerd aan het succes van PostgreSQL op OpenSolaris: op al onze x64 en SPARC servers, en ook op hardware van Dell, HP en IBM," zegt vicepresident Rich Green van Sun. "PostgreSQL 8.3 is een indrukwekkende nieuwe release en wij adviseren klanten wereldwijd om ernaar te kijken."

PostgreSQL is beschikbaar onder de BSD-licentie. Bron: Techworld