Postresql heeft zijn roots aan de University of California (zeg maar Berkeley), waar in 1986 op kosten van onder meer het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) een database werd ontwikkeld die de opvolger van Ingres moest worden. Wat een paar jaar later als Postgres het levenslicht zag, leidde sindsdien een bewogen bestaan in de Unix-gemeenschap (met zijsprongetjes naar NetWare en OS/2).

Na ommetjes bij Informix, en zo ook bij IBM, veroverde het vanaf 1994 een vaste stek in de wereld van open-source. Nu sinds release 8 ook een volwaardige Windows-versie voorhanden is, lijkt de intussen tot Postgresql omgedoopte afstammeling een méér dan interessant alternatief voor het eerder besproken Mysql, en zelfs voor de even gratis, maar gesloten aanbod van de grote spelers op de markt.

Een aantal vrij geavanceerde mogelijkheden moeten deze ambitie de nodige steun bezorgen. We denken daarbij aan functionaliteit als databaserollen (die het beheer van grote aantallen gebruikers met complexe overlappende rechten moeten vereenvoudigen), two-phase commit voor een beter gebruik in wan-applicaties en heterogene databasecentrales en i/o-parameters die de ondersteuning van complexe logica voor J2EE en .NET toepassingen verbeteren.

De aanhang van Mysql is veel groter, dus valt er meer wederzijdse ondersteuning voor deze te vinden, maar dit compenseert Postgresql met meer features en gevorderde karakteristieken.

Onder die noemer vallen bijvoorbeeld de full-text zoekmachine en het indexsysteem voor ruimtelijke (GIS) gegevens. De buffermanager van deze database gebruikt tot twee terabytes ram op 64-bits systemen en één tabel kan tot 32 terabytes groot worden.

Postgresql biedt daarnaast méér sql-functies dan Mysql, procedurele talen langs de kant van de server, gesofisticeerde methoden voor gegevensmanipulatie, object-relationele mogelijkheden en geometrische datatypes. Het laat subqueries toe en het sql-dialect van dienst leunt dichter aan bij het PL/SQL van Oracle en het Transact-SQL van SQL Server, wat dan weer een aantal beheerders definitief over de streep zou kunnen halen.

Over het algemeen lijkt Mysql meer gericht op webontwikkeling, terwijl Postgresql een breder publiek van ontwikkelaars moet aanspreken.

Conclusie

Vergeleken met de naaste concurrent uit de open-sourcearena haalt Postgresql het op het gebied van hoeveelheid functionaliteit. En wie Oracle of Microsoft beu is, hoeft maar weinig van zijn sql-kennis af te staan of op te frissen. Er is weliswaar minder (maar voldoende) informatie en vrije ondersteuning voor terug te vinden op het internet. En de intense Unix-traditie blijft natuurlijk duidelijk voelbaar onder de motorkap.

Postgresql 8.1

Producent: PostgreSQL Global Development Group

Platformen: Linux, UNIX, Windows

Gratis open-sourcedatabase met uitgebreide sql-functionaliteit en geschikt voor een breed publiek van ontwikkelaars, maar duidelijk met Unix-roots.

www.postgresql.org Bron: Techworld