Herinnert u zich deze nog? Betalen voor het versturen van e-mail. Yahoo en AOL wilden hier een jaar of tien geleden mee experimenteren, met als rechtvaardiging dat het spam zou tegenhouden. Het idee is dat als je iets stuurt, je direct een bericht terugkrijgt met een factuur om de e-mail daadwerkelijk te mogen verzenden. De proefballon werd direct lekgeprikt, want gebruikers vonden het idee werkelijk belachelijk.

Mail = 99 cent

Toch is het idee niet dood, zo blijkt uit de bèta van wrte.io. Dat is een dienst die dit concept afstoft en gerecycled heeft onder het mom van 'weg meg overbodige e-mails'. Bij wrte.io krijgt een zender meteen een melding van 'betaal 99 dollarcent en we zullen je e-mail doorsturen naar de persoonlijke inbox van de ontvanger'.

Het idee is dat dit de drempel verhoogd voor e-mail waar je wel zonder kan. Wat welbeschouwd voor het grootste deel van de berichten geldt, als je geen regels gebruikt om lage prioriteit-mail naar een aparte bak te schuiven. Het geld wordt doorgestuurd naar je account bij betalingsprovider Stripe of naar goed doel Watsi, dat zorgt voor toegankelijke gezondheidszorg in derdewereldlanden.