Als je de nieuwe app van Private Internet Access opent, krijg je nu een simpel venster te zien rechtsonder in het scherm. Dat zit vastgemaakt en je kunt hem niet verslepen. Dat is niet echt een designkeuze waar ik persoonlijk van houd, aangezien je behoorlijk vast zit aan de plaatsing, maar het is geen slechte keuze omdat het zo goed is georganiseerd.

Bovenin staat een grote aan/uit-knop en daaronder zie je een indicatie van waar je gekozen locatie zich bevindt. Als je hierop klikt, zie je een van de 33 landen waar je een server kunt kiezen. Als er meerdere locaties beschikbaar zijn, zie je een pijltje omlaag aan de linkerkant die alle opties weergeeft. Door erop te klikken kun je hem invouwen en het venster overzichtelijker maken.

Voor elke locatie zie je de ping-tijd in milliseconden er meteen naast en door een hartje te zetten kun je hem tot favoriet bombarderen, zodat ie snel beschikbaar is. Dit is een prima ontwerp, maar het sorteren op latency maakt het erg onoverzichtelijk als je een specifiek land zoekt, omdat het niet op alfabet staat. Maar als je vooral snelheid belangrijk vindt, is dit een goede oplossing.

Eenmaal verbonden laat het venster je daadwerkelijke IP-adres en het VPN-adres dat je gebruikt zien. Dit is alleen het compacte beeld; als je het pijltje omlaag aanklikt zie je een heleboel extra modules, inclusief eentje om snel te verbinden met landopties als Duitsland, Nederland, Zweden en de VS, bandbreedtegebruik en basale instellingen. Als je op een bladwijzerpictogram klikt, wordt de server toegevoegd aan het compacte beeld.

PIA heeft niet zoveel extra features, maar er is wel een internet-killswitch, en een malware- en advertentie-blocker die standaard is uitgeschakeld. Je kunt kiezen tussen UDP en TCP OpenVPN-verbindingen en de opties wijzigen voor dataversleuteling en handshake. De standaardinstellingen voor encryptie is AES-128 (GCM) maar er is ook AES-256 (GCM of CBC) als je iets sterkers wilt.

Prestaties

PIA bereikt prima snelheden. In onze test behield de dienst 41 procent van zijn basissnelheden over vijf verschillende locaties. Vooral in het VK en Duitsland was hij vlot, met respectievelijk 66 en 58 procent van de basissnelheid. Alle snelheden die we bereikten waren snel genoeg voor het streamen van video en andere populaire gebruiksvormen.

Privacy

Het privacybeleid van Private Internet Access is aan de proef onderworpen in een rechtszaak die de FBI aanspande in 2016 omdat het bedrijf geen loggegevens wilde overhandigen, simpelweg omdat die er niet waren. Dat is goed nieuws voor klanten, omdat het aantoont dat het bedrijf zijn belofte van niks loggen waarmaakt. Alle loggegevens worden weggeschreven naar /null, een niet bestaande directory in Linux.

Het bedrijf is gebaseerd in de VS en noemt het management op zijn site. Als je je opgeeft heb je alleen een e-mailadres nodig, maar afhankelijk van welke betaalmethode je gebruikt, zul je meer gegevens moeten opgeven, zoals bij PayPal, creditcard en Amazon Pay. Voor anonimiteit worden diverse cryptovaluta ondersteund, waaronder Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin en Zcash

Conclusie:

PIA is een erg goede VPN-dienst die elke keer dat we hem testen beter is. Daarnaast is het een van de goedkopere opties, terwijl het goede dienstverlening biedt. Er zijn diensten die minder informatie vereisen en diensten die sneller zijn, maar de combinatie van prima snelheid, goede app en geweldige prijs maken PIA een goede keus als dagelijkse VPN-dienst.

Overzicht:

P2P toegestaan: Ja

Bedrijfslocatie: Denver, VS

Aantal servers: 3275

Aantal landlocaties: 33

Kosten: 40 dollar per jaar

VPN-protocol: OpenVPN

Versleuteling: AES-1278 (GCM)

Authenticatie: (GCM)

Handshake: RSA 2048-bit

Lees voor meer informatie onze VPN-reviews van 2019 en 2018: FatsestVPN, Freedome VPN, Ivacy: een degelijke VPN die je kunt betalen met cryptovaluta, Perfect Privacy, PrivateVPN, ProtonVPN, VPNhub, X-VPN en Zenmate