Met EyeOS kun je gemakkelijk zelf uitproberen wat je met cloud computing zoal kunt doen. Het is open source en dus gratis en vrij te downloaden en te installeren. Je kunt het op je eigen server installeren, waardoor je altijd je eigen desktop bij de hand hebt. Verder kun je zelf een publieke server inrichten, waarop je anderen een account kunt geven. En voordat je daartoe overgaat, kun je uitproberen hoe het aanvoelt door zelf een account aan te maken op de publieke server van EyeOS. Dat kan zelfs in het Nederlands.

Voor zover we kunnen zien loopt het systeem behoorlijk soepel. Er staan veel applicaties voor je klaar. een kantoorsuite, webbrowser, chatclient, kalender, ftp-client, foto-viewer, RSS reader, het zit er allemaal in. En meer, je kunt bijvoorbeeld ook Prince of Persia spelen.

Wel zitten er hier en daar wat vreemde dingen in. Zo werkte de terug-knop niet van de browser, en als we een attachment wilden hangen aan een webmailbericht konden we kiezen uit de files op onze eigen harde schijf in plaats van de files die we net op de server hadden aangemaakt. Dat was even lastig, aangezien we wilden kijken in wat voor formaat de wordprocessor zijn bestanden opslaat. Die documenten heten 'EyeOS document files', met de extensie .eyedoc. We zijn er niet helemaal zeker van of dat formaat door iedereen gelezen kan worden.

Toch is EyeOS zeker de moeite van het bekijken waard. Er zijn veel omgevingen waarin het zinvol ingezet kan worden, van vriendenclubs, via scholen tot aan kleine bedrijven. Bovendien is de installatie van EyeOS verre van moeilijk. Je hoeft niet eens een database backend te hebben. Alles wat je nodig hebt is een Apache server en PHP, ongeacht of je Linux hebt of Windows. Bron: Techworld