Dat zegt RealNetworks-advocaat Peter Claassen van AKD tegenover Webwereld. Woensdag verloor het bedrijf een rechtszaak, waarin zij Hilbrand Edskes aansprakelijk hadden gehouden voor distributie van het concurrerende Real Alternative. Voordat ze een reactie konden geven, moesten ze eerst het vonnis bestuderen. Dat hebben ze intussen gedaan.

Wel verboden software

Al is de zaak verloren, toch merkt Claassen op dat er iets is binnen gesleept: in het vonnis staat niet meer ter discussie dat Real Alternative inbreuk maakt op de auteursrechten van RealNetwork, omdat onderdelen ervan afkomstig zijn van RealPlayer.

Omdat veel gerenommeerde publicaties over de software hebben geschreven, was niet duidelijk dat de programmatuur illegaal was. Dat mag in het vonnis voor Edkes goed uitpakken, toch kan de sitebeheerder nu de links niet terugplaatsen. “Dat ligt nu wel anders", zegt Claassen.

Grotere rol

De uitspraak van de rechter betekent voor RealNetworks ook niet dat ze Edskes voortaan met rust gaan laten. De onderneming verdenkt de man er nog steeds van dat hij een grotere rol heeft gespeeld bij de distributie dan door het plaatsen van een link alleen.

“Iedere nieuwe update geeft uitleg bij iedere nieuwe versie. Dat doet ons veronderstellen dat er meer is", stelt Claassen. Hij wijst erop dat Edskes wel heel snel informatie op zijn website heeft staan. Ook benadrukt hij dat er ruime betrokkenheid bij de distributie van het programma was. Hij sluit niet uit dat Edskes zelfs het onderhoud aan de applicatie deed. “Hij had van alle ellende kunnen afkomen door mee te werken aan het onderzoek."

Edskes deelt die mening niet. “Ik weet niet hoe hij daarbij komt", reageert hij tegenover Webwereld. “Ik haal dat nieuws van Betanews. Dat heeft een optie dat je een mailtje ontvangt als er een nieuwe versie uitkomt. Die plaats ik door. Dan ben je er wel snel bij, maar niet als eerste.

150 miljoen exemplaren

RealNetworks is de zaak begonnen omdat Real Alternative massaal wordt gedownload. Begin 2011 stond de teller volgens Claassen al op zo'n 150 miljoen downloads. “RealNetworks is de zaak begonnen, omdat zij haar intellectueel eigendom wenst te beschermen. Het is niet de bedoeling geweest om Edskes te ruïneren", betoogt de advocaat.

Maar Edskes vind het getal erg hoog. “Ik heb alleen naar Freenet.de gelinkt en die heeft 63.000 downloads gehad", stelt hij verwijzend naar het vonnis. Daarbij verwacht hij dat het leeuwendeel van de downloads via de Freenet-site is gegaan. “Maar dat doen ze de hele tijd al, mij overal de schuld van proberen te geven. Als zij het over 150 miljoen hebben dan zijn ze bij mij echt bij de verkeerde. Freenet.de is dus verantwoordelijk voor (63.916/150.000.000=) 0,0004261 van de Real Alternative downloads. Dat lijkt mij niet significant."

Technische skills

Toen de zaak begon wist RealNetworks niet dat de software zelf niet bij Edskes stond. “Wij wisten dat niet op dat moment. Er stond Server1.edskes.com. Hij zegt zelf 'het komt van mijn server'", weet Claassen. Pas later werd duidelijk dat de programmatuur feitelijk op een andere server stond. Toch benadrukt hij dat Edskes wel degelijk via een omweg aan de distributie meewerkt door een link te plaatsen. “Die gaat naar een plek waar je gewoonlijk niet komt."

Claassen zegt 'groot respect voor technical skills' te hebben. Dat er een inval is gedaan was een noodzakelijke stap om bewijs boven tafel te krijgen. Het gaat daarbij niet om op de man spelen, al lijkt het misschien zo, maar juist om opheldering te krijgen. Dat moet wel in stilte. “Je kunt niet aankondigen: ik kom het morgen doen."

Toch is er na de uitspraak nog geen moment van vrede aangebroken. RealNetworks overweegt nog altijd in hoger beroep te gaan en stelt over informatie te beschikken die de betrokkenheid van Edskes helderder zou kunnen krijgen. Daarvoor volgt er ook nog een voorlopig getuigenverhoor. Voor Claassen is er nog geen reden om daarvan af te zien.