Volgens Stopbadware.org zijn versies 10.5 en 11 van RealPlayer in strijd met de richtlijnen die de organisatie heeft opgesteld. Gebruikers hebben onvoldoende invloed over de softwarecomponenten die tijdens de installatie worden geactiveerd.

Het bezwaar tegen versie 10.5 van RealPlayer bestaat er uit dat RealNetworks bij de installatie onvoldoende duidelijk maakt dat er ook advertentiesoftware wordt geïnstalleerd. En na het deïnstalleren van RealPlayer versie 11 blijft een uitgeklede versie van de Rhapsody Player achter op de computer. De gemiddelde gebruiker zal daarvan echter niet op de hoogte zijn.

RealNetworks erkent dat er een fout is gemaakt. Woordvoerder Ryan Luckin verklaart tegenover The Register dat engineers van het bedrijf werken aan een update die alle componenten verwijdert op het moment dat een gebruiker de software deïnstalleert. Volgens Luckin is er echter geen sprake van dat de RealPlayer een security-gevaar vormt.

Stopbadware.org is een samenwerkingsverband van Harvard Law School's Berkman Center for Internet & Society en Oxford University's Oxford Internet Institute. De organisatie krijgt steun van bedrijven als Google en Sun.

Bron: Techworld