Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag de patentverkoop door Kodak goedgekeurd, meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf Intellectual Ventures heeft ze voor 527 miljoen dollar gekocht en zal ze vervolgens licenseren aan een groep technologiebedrijven waaronder Microsoft, Apple, Google, Facebook en Samsung.

Het bedrag, dat vorige maand al bekend werd, viel lager uit dan Kodak had verwacht. Het failliete fotobedrijf schatte de waarde in op 2,6 miljard dollar. Doordat de rechter met de verkoop heeft ingestemd, kan Kodak nu ook andere eigendommen verkopen, om daarmee zijn torenhoge schulden af te lossen. De rechter noemde het bedrag van 527 miljoen dollar volgens Bloomberg " teleurstellend". "Maar we maken vorderingen in deze zaak dus we moeten optimistisch blijven."

1100 patenten

Kodak had in totaal 1100 octrooien in de aanbieding, maar de echte interesse ging uit naar patenten over beeldverwerking op mobiele apparaten en en over de analyse en verwerking van digitale foto's. Een eerdere veiling die deze zomer werd gehouden leverde voor Kodak te weinig op.

Intellectual Ventures is berucht omdat het diverse licentieovereenkomsten sluit met fabrikanten onder dreiging van rechtszaken. Het bedrijf knoopte de strijd aan met onder meer McAfee, Symantec en Motorola.

Schulden

De verkoop van het patentportfolio is cruciaal voor Kodak. Het bedrijf probeert uit een diep financieel dal te klimmen. Met de opbrengst wil de voormalige fotogigant leningen aflossen. Kodak zou nog 665 miljoen dollar moeten terugbetalen.