Het is een probleem dat al sinds jaar en dag speelt, providers, zoekmachines en hosters die worden aangeklaagd voor de acties van gebruikers door rechthebbenden. Rechthebbenden vinden dat providers verantwoordelijk zijn voor de acties van gebruikers terwijl providers, zoekmachines en hosters juist vinden dat zij slechts doorgeefluik zijn en niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wat gebruikers uitspoken op hun netwerk.

Vaak zijn rechters het met de providers eens en vinden zij dat providers niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Net zoals messenfabrikanten niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor misbruik. Er zijn in verschillende landen al vele rechtszaken geweest over dit probleem die positief uitpakten voor providers., tot nu.

Wel verantwoordelijk

De Duitse rechter heeft in de rechtszaak van GEMA tegen Aviteo, het moederbedrijf van UseNeXT, uitgesproken dat UseNeXT wel degelijk verantwoordelijk is voor de copyrightschendingen die gebruikers maken. "Online diensten als UseNeXT focussen zich voornamelijk op het downloaden van materiaal waar copyright op rust en hiermee worden grote winsten gemaakt door de operators," aldus GEMA.

"De rechters van de rechtbank van Hamburg hebben een belangrijk precedent geschapen voor vorderingen tot schadevergoeding in verband met internetpiraterij."

Promotie van piraterij

Het zat GEMA vooral dwars dat UseNeXT speciale software aanbood om makkelijker te zoeken naar specifieke content. Het bedrijf schoof dat niet onder stoelen of banken en de promotie van zulke diensten is vragen om ellende.

UseNeXT zal een schadevergoeding moeten betalen aan GEMA, het is nog niet bekend hoe hoog deze gaat worden. De Usenet provider heeft, volgens nieuwssite Tarnkappe nog de mogelijkheid de uitspraak aan te vechten, maar het is niet duidelijk of de provider dat gaat doen.

Lees ook: Piraten de klos naar CloudFlare-censuur