Dat oordeelt een Texaanse rechter in een patentzaak tussen het Canadese bedrijf I4i en Microsoft. De jury in dezelfde zaak had in mei al bepaald dat Microsoft 200 miljoen dollar moest ophoesten omdat het een patent van I4i uit 1998 had geschonden.

Verbod op Word

De rechter doet daar nog eens bijna 90 miljoen dollar bovenop aan extra boetes en rente. Bovendien kan het vonnis een verkoop- en importverbod betekenen van elk Word-product dat de mogelijkheid heeft om .xml, .docx of .docm bestanden te openen die 'custom xml' bevatten, juicht het advocatenkantoor van de aanklager. 'Custom xml' omvat op maat gemaakte formulieren en templates. Deze criteria gelden in ieder geval voor Word 2003 en 2007.

Microsoft heeft zestig dagen de tijd om aan het vonnis te voldoen. Het bedrijf had eerder al aangegeven in hoger beroep te gaan. Volgens Redmond "laat het bewijs duidelijk zien dat we geen inbreuk maken en dat het i4i patent ongeldig is".

Afwenden

Microsoft zal naar verwachting alles in het werk stellen om een daadwerkelijk verbod op Word af te wenden. Het kan de mogelijkheid tot het creëren van custom xml uit zijn tekstverwerker slopen of een workaround bouwen. Of het kan proberen verder te onderhandelen met I4i.

Volgens Michael Cherry, analist van Directions on Microsoft, zal de soep daarom waarschijnlijk niet zo heet worden gegeten als die nu is opgediend. "Het duurt een lange tijd om dit soort zaken uit te vogelen," aldus Cherry tegenover de IDG Nieuwsdienst.

Trolparadijs

Oost-Texas is berucht om zijn patentzaken. De jury's in het district staan erom bekend dat ze snel tot een oordeel komen, dat bovendien relatief vaak uitvalt in het voordeel van de klagende patenthouders. Critici vinden het om die reden een walhalla voor patenttrollen.

Microsoft heeft overigens onlangs zelf een patent gekregen op een manier om xml-bestanden op te slaan zodat die door andere software en bijvoorbeeld ook online geopend kunnen worden.