Het netto inkomen van Microsoft is uitgekomen op 4,01 miljard dollar. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Microsofts boekjaar loopt van 1 juli tot 30 juni. De winst is vooral opgepompt door kostenmanagement, zegt financieel directeur Peter Klein.

Investeerders hebben toch teleurgesteld gereageerd. De groei ten opzichte van vorig jaar wordt als logisch ervaren. Niet alleen was de crisis nog in volle gang in het derde kwartaal van 2009, Microsoft zag toen voor het eerst in zijn bestaan de omzet dalen.

Windows 7

Ook de robuuste groeicijfers voor de verkoop van Windows 7 (het snelst verkopende besturingssyteem in de geschiedenis, aldus Microsoft-cfo Klein), kan de negatieve reactie niet keren. Analisten en investeerders waren vooral teleurgesteld toen de verkoopcijfers werden gespecificeerd.

De zakelijke markt blijkt nog steeds terughoudend. De meeste omzet komt uit oem-contracten, dus verkoop aan pc-fabrikanten en -verkopers. Dat betekent dat veel Windows 7-machines nog niet zijn aanbeland bij de eindgebruikers.

Consumenten waren goed voor 30 procent van alle omzet uit Windows 7. Zakelijke gebruikers tellen daar voor 14 procent mee. Microsoft zegt zelf dat meer dan 10 procent van alle pc’s wereldwijd Windows 7 draait.

Zakelijke omzet slecht

Een ander zwak element in de cijfers is de Servers and Tools-divisie. De omzet uit die tak is met slechts 2,4 procent gegroeid naar 3,5 miljard dollar. De winst daaruit is met 2,5 procent gestegen naar 1,2 miljard dollar.

De Microsoft Business Division, verantwoordelijk voor onder meer Office en SharePoint, boekt zelfs een achteruitgang. De omzet is met 5,8 procent teruggevallen naar 4,2 miljard dollar. Tegelijkertijd is het netto inkomen met 4,8 procent gedaald naar 2,6 miljard dollar.

De divisie Online Services (met onder meer Bing) boekt qua omzet wel groei: met 11 procent naar 566 miljoen dollar. De online-activiteiten van Microsoft maakt wel veel meer verlies dan vorig jaar: 713 miljoen nu tegen 411 miljoen dollar een jaar eerder.

Hoop gericht op Office 2010

Volgens financieel directeur Klein staat de zakelijke markt inmiddels wel klaar om weer te investeren, maar zijn de salestrajecten nog altijd langer dan gebruikelijk. Daarnaast verwacht Microsoft veel van de release van Office 2010, dat gelanceerd wordt in mei en een maand later algemeen beschikbaar komt. Er zou al voor 305 miljoen dollar aan voorbestellingen zijn binnengekomen.

Bron: Channelworld.