De gedachte achter Linux Automation is dat applicaties altijd en overal draaien en niet langer zijn gebonden aan een enkele server. Een applicatie moet in de visie van Red Hat dus kunnen draaien op standalone servers, virtuele servers, on-demand computeromgevingen en appliance-gebaseerde omgevingen.

Een eerste productaankondiging betreft versie 5.1 van Red Hat Enterprise Linux met geïntegreerde virtualisatie. Red Hat belooft met versie 5.1 onder andere een verbeterde ondersteuning van Windows-gasten en de mogelijkheid om grote aantallen servers te virtualiseren. Daarnaast is het mogelijk om applicaties live te migreren tussen servers.

In de eerste helft van 2008 brengt Red Hat het ‘Appliance Operating System’ en de ‘Appliance Development Kit’ op de markt. Hiermee kunnen onafhankelijke softwarefabrikanten applicaties verpakken als ‘software appliances’ die vervolgens kunnen draaien op Red Hat Enterprise Linux, VMware ESX en Microsoft Windows Viridian. De hypervisor-gebaseerde virtualisatieoplossing Viridian moet 180 dagen na Windows Server 2008 op de markt komen, vermoedelijk ergens in de zomer van 2008.

Red Hat gaat Linux tot slot ook aanbieden als een ‘Software-as-a-Service’ en stelt alle mogelijkheden van Red Hat Enterprise Linux beschikbaar via de infrastructuur van Amazon. De Linux-distributeur biedt een bèta van Red Hat Enterprise Linux op Amazons Elastic Compute Cloud (EC2). De prijzen beginnen bij 19 dollar per gebruiker per maand en 21, 53 of 94 dollarcent per uur dat de EC2-service wordt gebruikt. De dienst is nu nog in de bètafase en het is onbekend vanaf wanneer de dienst wordt aangeboden in Nederland.

Update 13.08 uur: Laatste zin toegevoegd Bron: Techworld