Novell en Microsoft kondigden vrijdag aan dat ze elkaar beter zullen helpen bij de ondersteuning van klanten met een gemixte (Windows/Linux) omgeving.

Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van virtualisatie, zodat Windows goed op Linux kan draaien en omgekeerd. Ook gaat er gezamenlijk worden gewerkt aan een standaard om beide besturingssystemen in datacentra te gebruiken.

Novell zal verder het OpenOffice.org-project uitbreiden met ondersteuning voor het Office Openxml-formaat van Microsoft. Hierdoor kunnen in de toekomst Microsoft Office-documenten worden gelezen door gebruikers van de open-sourcetegenhanger.

Red Hat laat in een reactie weten verheugd te zijn dat 'de beste technologie' nu officieel wordt erkend. "Linux heeft gewonnen", stelt de distributeur.

Maar de overeenkomst biedt geen oplossing voor het interoperabiliteitsprobleem dat Novell en Microsoft zeggen op te lossen, stelt Red Hat. "Open standaarden creëren een interoperabiliteit waar iedereen profijt van heeft. Daar is geen deal tussen twee bedrijven voor nodig."

De belofte van Microsoft om gebruikers van Suse Linux en commerciële Linux-ontwikkelaars niet aan te vallen op patentenschending, stuit bij Red Hat eveneens op kritiek. Volgens de distributeur weigert Microsoft ook andere Linux-bedrijven of –gebruikers te ontzien – iets dat zou kunnen leiden tot een situatie waarin voor innovatie moet worden betaald. Bron: Techworld