Dat maakt het bedrijf bekend op zijn jaarlijkse conferentie, de Red Hat Summit in Boston. Het pakket waar het om gaat, oVirt, is in de b├Ętafase beland. Daarmee, zo beweert Red Hat, ligt een lichtgewicht embeddable hypervisor in het verschiet waarmee zowel Linuxdistro's als Windows bovenop Linux kunnen worden gevirtualiseerd.

Grootste stokpaard voor oVirt is de mobiliteit van de VM's. Deze kunnen eenvoudig gekopieerd worden van desktop naar server, of zelfs naar mobiele opslag. Het krijgt daarnaast een beheerraamwerk genaamd libvirt, waarmee ook VM's van andere hypervisors in een omgeving vallen te beheren.

Meest opvallend aan oVirt is de codebase. Deze is niet gebaseerd op de bekendste open source hypervisor Xen, maar op het relatief obscure KVM, Kernel-based Virtual Machine, dat onderdeel uitmaakt van de Linuxkernel. Juist dat is de reden dat Red Hat voor dat systeem kiest. "Dat maakt het erg gemakkelijk voor ontwikkelaars van Red Hat en daarbuiten", zegt vicepresident Paul Cormier van Red Hat tijdens de conferentie. Hij zegt daarnaast dat KVM volgens hem boven komt drijven als dominante Linux-virtualisatieplatform, ondanks dat Xen op dit moment volwassener is als technologie. Specifiek maakt Red Hat gebruik van de KVM-codebase zoals deze in Fedora 9 zit.

Cormier herhaalt daarmee het standpunt van Linuxgoeroes als Linus Torvalds en Andrew Morton, die al geruime tijd meer heil zien in KVM dan Xen. Red Hat uitte twee jaar terug al twijfels over de Xen hypervisor. Deze wordt wel ondersteund door Red Hat Enterprise Linux 5, en blijft dat ook tot tenminste 2013.

Wanneer oVirt precies beschikbaar komt, is niet bekend. Bron: Techworld