De meest productieve Linux programeur is Al Viro, een programmeur die in de afgelopen drie jaar in totaal 1571 veranderingen aan de kernel heeft aangebracht. Ter vergelijking: Torvalds heeft in diezelfde periode 'slechts' 495 veranderingen aanbracht.

De tien meest actieve ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor 15 procent van de veranderingen in de kernel. De top 30 van ontwikkelaars bracht in totaal 30 procent van de veranderingen aan, meldt de Linux Foundation in een rapport.

Geen hobbyisten

De groep ontwikkelaars die aan Linux sleutelt wordt steeds breeder, constateert Jim Zemlin, executive director van de Linux Foundation tegenover Computerworld. Sinds 2005 hebben ongeveer 3700 ontwikkelaars van meer dan 200 bedrijven bijdrages geleverd aan de software.

De stichting publiceerde zijn rapport omdat de publieke opinie over Linux, ondanks het zakelijke succes, nog altijd niet positief genoeg is. Zemlin: "Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat open source en Linux bewegingen zijn van hobbyisten. Het is bizar dat mensen nog steeds denken dat Linux niet geschikt is voor het grote publiek, terwijl het een beursnotering heeft en het daar fantastisch doet!"

Verschillende groepen

Werknemers die voor werkgever aan de software werken leveren veruit de meeste bijdragen. Daarbij gaat Red Hat aan top met 11,2 procent van alle wijzigingen, gevolgd door Novell met 8,9 procent, IBM met 8,3 procent, Intel met 4,1 procent en de Linux Foundation met 3,5 procent. Zemlin: "Wat we hier zien is dat een klein aantal bedrijven verantwoordelijk is voor een groot aantal veranderingen aan de kernel. Maar er is een 'long tail' van bedrijven die niet veel, maar wel hele belangrijke wijzigingen hebben aangebracht.

Zelfstandige programmeurs die niet verbonden zijn aan een specifiek bedrijf, zijn verantwoordelijk voor 13,9 procent van de veranderingen.

Geen gevaar voor bedrijfsbelangen Hoewel Linux dus sterk afhankelijk is van een relatief klein aantal bedrijven, loopt het project volgens Zemlin nooit het gevaar ten prooi te vallen aan de belangen van een individueel bedrijf: "Bedrijven die hieraan werken begrijpen de principes van het ontwikkelproces en de regels die hieraan verbonden zijn. Ze begrijpen dat het gebaseerd is op vertrouwen, zowel van individuele personen als bedrijven Bron: Techworld