We waren er vooral benieuwd naar hoeveel kans Red Hat zichzelf toedicht in de markt die wordt gedomineerd door VMware, Citrix en Microsoft. Andrew Cathrow bleek zich daar helemaal geen zorgen over te maken. Red Hat heeft namelijk grote voordelen. Hij voelt zich bijna schuldig over de voorsprong die ze bij Red Hat hebben op de concurrentie.

Schaalbaar

Wat Cathrow betreft is een hypervisor eigenlijk een mini-besturingssysteem. Het gaat om 20% virtualisatie en 80% OS. “En wij maken al jaren een heel goed OS. Red Hat heeft een geweldige basis. Alles wat Linux zo goed maakt hebben we direct geërfd”, zegt hij. Daardoor is de hypervisor bijvoorbeeld heel erg goed schaalbaar, gaat hij verder. “We gebruiken dezelfde codebasis voor een klein apparaat en voor grote omgevingen met honderden servers. Dat schaalt bijvoorbeeld van één tot 256 cores en 16 voor een guest. Dat is dubbel zo veel als de concurrentie. En dat komt gewoon mee met het Linux-platform, waarvoor heel veel werk is verzet in samenwerking met Intel en AMD.”

Beveiliging

Daarnaast stelt Cathrow dat de hypervisor van Red Hat heel erg veilig is. Hij verwijst naar de beurs waar we elkaar ontmoeten. “Hier wordt heel erg veel over veiligheid gesproken. Iedereen is bang dat zijn machines worden gecompromitteerd. En bij ons zit de beveiliging al in de hypervisor, in de kernel. En die beveiliging is door het Amerikaanse leger gebouwd, SELinux.” SELinux is er natuurlijk al lang, maar voorheen was het erg lastig in te stellen, dat erkent Cathrow: “Je had een doctoraal nodig om het te configureren, maar tegenwoordig is er een simpele tool voor.”

Hybrid mode

Dan komt Cathrow met iets wat we op de beurs nog niet eerder hebben gehoord, de hybride modus. Maar ook dat is eigenlijk gewoon een feature van de Linux-kernel, zegt hij, omdat KVM in de kernel zit. Daardoor kun je de hypervisor uitzetten en weer aan. Volgens Cathrow is dit een groot voordeel. “Neem nu een kritieke functionaliteit. Die wil je op een fysieke server draaien. Maar na sluitingstijd is hij een stuk minder kritiek en staat de server voornamelijk stroom te vreten." Dan wil je dus efficiënter gebruik maken van die hardware en dat kan met de hybride modus. Je zet gewoon de hypervisor aan, en dan kun je er VM's bij zetten die gedurende de dag op andere hardware draaien. Die machines kun je nu uitzetten De volgende ochtend zet je ze weer terug, je zet de hypervisor uit en je hebt weer een dedicated server. Deze feature komt beschikbaar met RHEL 5.4 in augustus. “Dat we dit kunnen bieden komt weer doordat Red Hat niet zomaar een hypervisor heeft, maar een OS”, zegt Cathrow.

Management

Tot voor kort had Red Hat een geweldige technologische fundering voor virtualisatie, maar geen makkelijke beheertool en geen automation overview. Dat is nu opgelost met de management tool die deze week zijn gepresenteerd. Andrew Cathrow geeft ons een kleine presentatie. Voor zover we kunnen zien wordt alles ondersteund, LVM, thin provisioning, snapshots, mirroring. Ook een feature die vanochtend nog enthousiast werd ontvangen bij de keynote van VMware is present, de search functie die handig is als je honderden servers moet beheren, compleet met auto completion. De zoekfunctionaliteit in de VMware vCenter had daarbovenop nog een advanced mode die we bij Red Hat niet tegenkomen. Echt vergelijken kunnen we beide functionaliteiten dan ook niet.

De suite van Red Hat is oorspronkelijk gebouwd door het overgenomen Qumranet en later uitgebreid door Red Hat.

VDI

Qumranet was voornamelijk geïnteresseerd in VDI, vertelt Cathrow. Dat probeerden ze eerst te doen met Xen, maar daarbij liepen ze tegen een aantal beperkingen aan. Daarop ontwikkelden ze KVM. Bovendien ontwikkelden ze Spice. Daarover raakt Cathrow enthousiast. “Spice is een erg snel protocol, dat dezelfde ervaring geeft op een VM als op een normale desktop, terwijl die desktop ergens anders draait. VMware gebruikt bijvoorbeeld RDP. Spice doet het beter.”

Het renderen gaat bij spice nooit op de VM. Dat gebeurt op de client, of op de host, als de client er de kracht niet voor heeft. Het protocol houdt daarin de balans in de gaten. Cathrow geeft hoog op over de performance. “Het heeft video met meer dan 30 frames per seconde, 3D acceleratie en ondersteuning voor acht monitoren. Je kunt er ook nog een microfoon en een webcam in pluggen en dan gaan Skypen. De smerige truuk die we hiervoor hebben uitgehaald is dat de codecs ook aanwezig zijn op de client.”

Samen met Windows

Dat Red Hat nog geen gesmeerde marketingmachine heeft deert Cathrow niet. “We zijn een bedrijf van geeks”, zegt hij. “Maar iedereen kent ons en wil zaken met ons doen. We hebben 30% van de markt, dus alle hardware werkt met RHEL. We hebben daarin hetzelfde voordeel dat Microsoft heeft, alleen draaien wij veilig.” Zeker nu Red Hat een overeenkomst heeft gesloten met datzelfde Microsoft is er volgens Cathrow veel vertrouwen. Alle klanten willen toch ook Windows, daar kan hij niet omheen.

Hardware vendors zijn ook blij met Red Hat. Cathrow: “Als een machine met RHEL werkt, dan werkt hij ook met de hypervisor. Doet die het toch niet, dan is het een bug en lossen wij het op. Alle ISV's certificeren dus onze hypervisor. Ook dat is weer vreselijk oneerlijk tegenover onze concurrenten.” Soms heeft hij daarover wel eens last van zijn geweten. “Het komt voor dat ik de slaap niet kan vatten”, zegt hij, maar hij is niet beledigd als we hem daarin niet al te serieus nemen. Bron: Techworld