"Xen is nog niet stabiel genoeg, de technologie is nog niet klaar voor grote bedrijven", stelt Red Hats vice-president Alex Pinchev tegenover ZDNet Australi├ź.

"We vinden dat Xen niet stabiel genoeg is voor banken, telecombedrijven of andere zakelijke gebruikers. Zolang we er ons niet prettig bij voelen, zullen we Xen ook niet gebruiken."

Red Hats beslissing komt als een verrassing. De distributeur heeft niet alleen miljoenen dollars gestoken in het testen van Xen, maar zag Novell de virtualisatietechnologie onlangs nog toegevoegen aan de nieuwste versie van Suse Linux Enterprise. Microsoft kondigde vorige week nog aan met Xensource te gaan samenwerken.

Red Hat ziet weliswaar af van een onmiddellijke implementatie, maar sluit een implementatie in de volgende versie van Red Hat Enterprise Linux Server niet uit. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor servers wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht.

Volgens Gordon Haff, analist bij Illuminata, zal het nog wel even duren voordat Xen 'volwassen' is. "We hebben allemaal de koppen en persberichten gezien, maar we mogen we ons niet vergissen. Xen is een experimenteel product." Bron: Techworld