Tegenover verschillende media heeft de productmanager voor OOXML, Doug Mahugh, al een tipje van de sluier opgelicht. Later op de dag zullen de officiële details op diverse OOXML-sites (openxmldeveloper.org, openxmlcommunity.org, het blog van Mahugh en Microsoft Developer Network) bekend worden gemaakt.

Daarmee komt Microsoft met een eigen ontwikkelplatform voor zijn Officeformaten. Versie 1.0 bevat de packaging API, en voor juli staat de publieke bèta (of CTP, Customer Technical Preview zoals Microsoft het noemt) 2.0 gepland waarmee het pakket een echte SDK wordt. Die versie moet beschrijvingen gaan bieden voor de specifieke formaten. De volledige release moet samengaan met de volgende versie van Office, die nu nog 'Office 14' heet. De SDK is afgestemd op Microsofts .NET-omgeving, al zijn er vergelijkbare projecten voor Java (OpenXML for J) en PHP (PHP XL API).

Microsoft heeft de SDK vorig jaar zomer aangekondigd op de TechEd-conferentie in Orlando. Onderhand is het pakket negen maanden in de testfase, welke nu bijna is afgerond. Ontwikkelaars kunnen met behulp van de SDK in OOXML formaten wroeten en aanpassingen maken. Het maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te bouwen die met OOXML overweg kunnen, zonder dat alles over het formaat hoeven te weten, zo meldt Mahugh. "De SDK is dusdanig slim dat het zelf door het bos van relaties kan ploegen om een specifieke property te vinden voor de ontwikkelaar, zonder dat de ontwikkelaar hoeft te weten hoe dat specifieke XML-deel in het pakket wordt genoemd," zegt hij tegen BetaNews.

OOXML is nog geen ISO-standaard, maar de kans zit er dik in dat dit aan het einde van de maand wel gaat gebeuren. De standaard is daarvoor sinds afgelopen zomer aangepast, en die veranderingen zijn nog niet meegenomen in de SDK. Bron: Techworld