De beveiliger heeft een manier ontwikkeld om je moeder makkelijk van een afstand te helpen. Dat schrijft Brian Hernacki op zijn blog. Het project Guru is volgens hem ontstaan uit frustratie omdat hij met kerstmis steeds achter de computer van zijn moeder moest doorbrengen.

De oplossingen die er voor dat probleem bestaan, zijn over het algemeen gericht op grote bedrijven en het MKB. Ze zijn niet geschikt om te gebruiken bij je moeder, schrijft Hernacki.

Om die frustratie de wereld uit te helpen hebben ze bij Symantec eerste geprobeerd om wat software van andere partijen aan elkaar te knopen. Maar ook daarbij bleek dat die software vooral op bedrijven was gericht, niet op consumenten. “En zeker niet op mijn moeder”, aldus Hernacki.

Vervolgens hebben ze wat van hun eigen spullen bij elkaar gezocht en van daaruit zijn ze gaan ontwikkelen. Daaruit is Guru ontstaan, “een bundel tools en services die zijn ontworpen om het techies makkelijk te maken om op afstand tech support te geven aan hun familie en vrienden.”

Hernacki over de filosofie achter Guru: “Aan de ene kant heb je 'Guru' (dat is de techie). Die is tech savvy. Hij is mobiel en kan werken op Linux, Mac of Windows. Aan de andere kant heb je 'Moeder'. Zij is niet tech savvy en ze gebruikt zonder twijfel Windows (gebruikt je moeder Linux, dan behoort ze niet tot de doelgroep van Guru). Misschien woont ze ergens ver weg en het is niet erg waarschijnlijk dat de guru makkelijk achter haar pc kan kruipen. Deze combinatie is lastig voor de meeste bestaande software. Maar niet voor Guru.”

Guru is onzichtbaar aan moeders kant. En aan de kant van de guru is er geen software nodig, alleen een browser. De guru logt in en stuurt een mail met een uitnodiging naar zijn moeder. Als ze daar eenmaal op heeft geklikt en de simpele (met nadruk op simpele) instructies heeft opgevolgd, kan de guru haar machine weer op orde brengen.

Jammer genoeg is Guru nog niet beschikbaar. Maar er is al wel een demonstratie van te zien op de DEMO conferentie die op dit moment wordt gehouden in San Diego. Waarschijnlijk komt er dit jaar nog een publieke beta, maar of Guru vrij beschikbaar komt weet Symantec nog niet. Dat is wel te hopen, anders worden de techies weer gefrustreerd in hun portemonnee. Bron: Techworld