Installatie is niet ingewikkeld en stelt niet veel meer voor dan dubbelklikken op een icoon, de herstart afwachten, een vijftal eenvoudige vragen beantwoorden en vervolgens twee uur geduld oefenen. Na het herstarten komt het nieuwe besturingssysteem op. Wie dan enthousiast wil beginnen zal ontdekken dat er op de cd een aantal installatiepakketten staat voor optionele software. Dat is jammer, omdat er nu nog eens een extra handeling komt en het zou mooier zijn geweest als dat een optie in het installatieprogramma was geweest.

Geen revolutie, maar evolutie

In versie 10.5 van Mac OS X is er niet echt sprake van een big bang of een compleet nieuwe aanpak. Het is meer een systeem dat zich verder heeft ontwikkeld en duidelijk heel volwassen features heeft gekregen. Zo kan de terminal bijvoorbeeld tabbladen aan, waardoor meerdere ssh- of telnet-sessies niet meer eindigen in een overvol beeldscherm. Handig is dan ook de mogelijkheid om groepen schermen te bewaren voor latere sessies. De mogelijkheden doen sterk denken aan de terminal in de Linux-desktop KDE.

Het vernieuwde communicatiepakket iChat is uitgebreid met de mogelijkheid om presentaties te delen en om de desktop van een gesprekspartner over te nemen. Tijdens een test crashte de applicatie wel een keer bij het opzetten van een videochat. Daarmee beweegt Apple zich in het veld waar partijen voor online vergaderen als Webex zich ook bevinden. Daarbij is het ook mogelijk om geluid en beeld op te slaan als de gesprekspartner daar toestemming voor geeft.

Volwassen backup

Voor de bedrijfszekerheid is Time Machine een interessant uitbreiding.

Het nieuwe programma herkent een aangesloten schijf en kan daarop automatisch een backup maken. Als dat eenmaal is gebeurt zal de Mac ieder uur de veranderingen toevoegen, waardoor een compleet beeld van de bestanden op een machine te volgen zijn. Gedurende een dag kunnen de uurlijkse backups benaderd worden, daarna blijven er gedurende een maand dagelijkse kopieën bewaard en daarna wekelijkse.

Time Machine biedt de mogelijkheid om zowel hele configuraties als versies van bestanden terug te halen. Daarmee is het systeem meteen erg prettig in een zakelijke omgeving prettig. Sterk daarbij is dat de programmatuur idiootproof is, want wie tijdens het maken van een kopie disconnect richt geen schade aan en de software maakt op een later moment het werk goed af. In de betaversie zat een mogelijkheid om ook een kopie over het netwerk te maken en dat is in de definitieve versie niet meegekomen. Een gemis, want met een SAN is al het werk kantoor dan veilig te stellen.

Gemak en veiligheid

Sommige verbeteringen zijn zakelijk interessant, maar mogen ook worden geschaard in het doen van achterstallig onderhoud. Zo is er "Watch me do" van de Automator die helpt bij het maken van een script door de handelingen van een gebruiker op te nemen. Hierdoor valt de hoeveelheid repetitief flink terug te brengen. Ook Dashcode, een tool om snel widgets te kunnen maken, is voor velen een lang gekoesterde wens om maatwerk te kunnen leveren zonder doorgewinterde programmeur te moeten zijn. De werking is simpel en omdat er standaard stukken code zijn, kunt u heel snel resultaat bereiken.

Op het gebied van beveiliging heeft Leopard een paar stappen vooruit gezet. Zo is er een applicatiefirewall, waardoor het moeilijker is om niet door de gebruikers geautoriseerde programma's te starten. Ook de versleuteling is versterkt voor home-directories, waardoor deze nu 256-bits worden gecrypt. Daarom adviseert Apple bij een upgrade Filevault tijdelijk uit te zetten.

Gebruikers van een MacBook of MacBook Pro liepen in het verleden nog wel eens tegen stabiliteitsproblemen aan. Spontaan wilde het bescherm bevriezen of werd een reboot afgedwonen met een grijs scherm dat Apple's versie van een Blue Screen of Death is. Bij Leopard lijken op het eerste gezicht na drie dagen intensief testen die problemen te zijn aangepakt.

Al is het niet alles bepalend: er heeft zich nog geen crash voorgedaan.

Bron: Techworld