Sinds enkele jaren is het mogelijk om televisieprogramma's terug te kijken via het internet. Diverse omroepen en organisaties hebben daar een website voor, zoals https://www.npostart.nl/ voor de publieke omroep of https://www.rtl.nl/ voor de RTL zenders. Gaandeweg werden er steeds meer programma's aangeboden, en nam ook de kwaliteit toe. Op dit moment is het voor NPO mogelijk om terug te kijken in de resolutie van minimaal 720 beeldpunten. Er zijn hulpprogramma's en websites om door middel van de URL uitzendingen te bewaren zie hiervoor dit artikel.

Vorig jaar werd het de gebruiker moeilijker gemaakt, want er kwamen meer uitzendingen waarvan de terugkijktijd werd gemaximeerd op een week. Dit was tot die tijd vooral van toepassing op films en dergelijke. Maar ook publieke omroep uitzendingen als 2 voor 12 waren op een zeker moment nog maar iets meer dan een week terug te kijken.

Dit heeft alles te maken met rechten. Omroepen produceren al lang niet meer veel zelf. Het meeste wordt ingekocht van externe partijen, die het programma geheel maken en aanbieden aan een bepaalde omroep. Zij kunnen dus ook aanvullende voorwaarden neerleggen, zoals die beperking van de terugkijktijd. Nu is er een mogelijkheid om verder terug te kijken, dan deze gratis sites toestaan of je eigen tv-signaalaanbieder mogelijk maakt. Want ook bij abonnementen van bijvoorbeeld Ziggo of KPN is het vaak mogelijk nog een aantal dagen terug te kijken.

Mensen die graag de programma's downloaden om deze met een eigen speler te bekijken, die veel mogelijkheden heeft, zoals VLC, zijn sinds 1 maart niet meer in staat om dat met NPO uitzendingen te doen. Deze zijn namelijk sinds die datum van DRM voorzien, dat houdt in de praktijk in dat je zo'n uitzending niet kunt bewaren. De rechten zijn dus uitsluitend voor offline kijken beperkt. Online merk je er niets van en kan in de gratis sites meestal een week of enkele weken, soms niet of korter terugkijken.

NLZIET

Wij bekijken in dit artikel een van die mogelijkheden die aan wordt geboden onder de noemer NLZIET. Managing director Niels Baas gaf me veel inzicht in de mogelijkheden van zijn dienst en ook in de toekomstplannen. Het aardige van deze dienst is dat deze zich niet beperkt tot de publieke omroep, maar dat ook uitzendingen van enkele commerciële omroepen er in te vinden zijn.

De drie partijen die content aanbieden zijn NPO, SBS en RTL. NLZIET is een combinatie van de reclamevrije, on demand diensten NPO Start Plus, RTL XL premium en de gratis dienst kijk.nl. Kijk.nl bevat een selectie van uitzendingen van SBS6, Net5, Veronica en SBS9 inclusief mogelijkheden tot vooruitkijken, of zelfs het terugkijken van enkele clips die niet zijn uitgezonden. Maar bij kijk.nl kan je niet lang terugkijken, althans bij de meeste programma's niet. Er zijn enkele uitzendingen die je wel lang kunt terugkijken - eigenlijk net als bij de gratis NPO dienst. Een belangrijk verschil, tot op heden dan, is dat je een deel van de uitzendingen van kijk.nl nog wel met de Gemist Downloader kunt bewaren op je eigen pc. Er zit dus (nog?) geen DRM op de meeste programma's.

Daarnaast biedt NLZIET toegang tot de live en uitgesteld kijken streams van 21 tv-zenders van NPO, RTL en SBS Dit zijn momenteel:

NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, SBS6, RTL 7, Veronica/Disney XD, Net5, RTL 8, RTL Z, SBS9, TV 538, RTL Crime, RTL Lounge, RTL Telekids, NPO 1 extra, NPO 2 extra, NPO Zappelin extra, NPO Nieuws en NPO Politiek.

Het is eenvoudig je te abonneren op NLZIET. Gedurende een maand kun je gratis kijken of het je bevalt, als dat zo is betaal je daarna 7,95 per maand (maandelijks opzegbaar). Je krijgt een account met een wachtwoord, en dan kun je kiezen uit de programma's en deze bekijken. De meeste programma's zijn tot een jaar terug te bekijken, als ze beschikbaar zijn.

Wil je NLZIET eens proberen? Klik hier om je aan te melden voor een maand gratis kijken

Werking en mogelijkheden

Wat zijn nu precies de specificaties en de mogelijkheden? Om te beginnen kunnen uitzendingen vanaf het begin worden teruggekeken als ze al begonnen zijn. (Restart of begin gemist). Replay TV (dit wordt door zogenaamde Lineaire rechten mogelijk gemaakt) is 1 week via de EPG (Elektronische programma gids) terugkijken. Vooruit spoelen is soms beperkt (bijvoorbeeld bij live uitzendingen waar op de tv reclame wordt getoond); bij de commerciële omroepen mag dat zelf helemaal niet.

Op de NPO start site is de kwaliteit 720p; de live streams van NLZIET zijn van hogere kwaliteit. Er zijn plannen om ook HD te gaan aanbieden. DRM beveiligde streams aanbieden is nog best lastig, want de aan te bieden streams zijn afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt. Voor Apple apparaten zijn HLS streams nodig, voor Android apparaten en Chrome Mpeg Dash met Widevine en voor smart tv's en Internet Explorer zijn smooth streams met Playready nodig.

Wat verder opviel was dat een enkele uitzendingen zonder omroep- en kanaallogo's waren. Dat zou een mooie uitbreiding zijn en zou volgens mij ook wel moeten kunnen, nu alle uitzendingen toch al beschermd zijn met DRM. Hoewel iedereen natuurlijk wel gewend is aan die logo's vind ik het persoonlijk een verademing om een programma op de BBC te kijken, waar nog steeds zonder logo's wordt uitgezonden. Nu veel mensen een prachtige televisie hebben wellicht zelfs een met 4K beelden, vermink je toch de kijkervaring door die logo's die altijd -links en rechts bij de publieke omroep- in beeld staan. Maar waarschijnlijk is het ontbreken van de logo' s gewoon toeval geweest; het is geen geadverteerde feature van NLZIET.

Daarnaast heb je de zogenaamde VOD Lib (dat staat voor video on demand), het terugkijken van eerder uitgezonden programma's. Daarvan zijn weer twee varianten; NLZIET biedt Svod (Subscription Video on Demand) streams en de onbetaalde individuele diensten (bv kijk.nl of NPO Start) bieden Avod (Advertentie Video on Demand).

Je bent niet beperkt tot het gebruik van een PC en een browser. Voor iPhones en Android Phones bestaat er een app, en verder kun je gebruik maken van diverse Smart tv's, Apple- en Android TV, PlayStation 4, Chromecast en AirPlay. Behalve de ondersteunde bekende browsers werkte het bijvoorbeeld ook prima in Vivaldi, dat op Chromium is gebaseerd.

De drie hoofdpunten, boven in beeld, zijn Mijn favorieten (van wat je daar opslaat krijg je bericht als een volgende aflevering komt), TV-Gids met de programma's van een week van de verschillende zenders en Alle programma's, een alfabetisch overzicht van de programma's en series die te zien zijn. Er is uiteraard een zoekmogelijkheid. Deze werkte echter niet perfect voor vooral programma's in de tv-gids. Je moet eerst op het bovenste zoekresultaat (Gevonden series) klikken om de afleveringen op uitzenddatum (laatste bovenaan) te zien; de resultaten daaronder zijn dat namelijk niet en daar kan een aflevering van een paar weken eerder bovenaan staan gevolgd door een heel andere uitzending waar het trefwoord ook op van toepassing is.

Het is dan niet duidelijk welk seizoen de afbeeldingen van de uitzending horen en in welke volgorde ze horen staan. Dit probleem stond ook al op de NPO site. Voor onderstaande serie "Soof" staat na zoeken alles door elkaar, ook andere afleveringen waar iets over die serie wordt gezegd. Bovendien ontbreekt aflevering 2. Klik je op het bovenste plaatje dan krijg je dus wel alle 8 afleveringen. Aan het verbeteren van die zoekresultaten wordt op ditzelfde moment hard gewerkt.


Als je series kijkt dan zie je door naar de clip van de afleveringen te kijken of je een uitzending al gezien hebt of wellicht zelfs gedeeltelijk gezien. Je ziet namelijk de rode voortgangsbalk in de clip. Je kunt NLZIET op twee apparaten gelijktijdig gebruiken. Dat is mooi, maar wat lastig is is dat gebruik in een andere browser ook als extra apparaat wordt gezien. Als je een browser sluit dan kun je niet gelijk op een andere plek het tweede apparaat openen. Volgens de website duurt het een uur voor het gebruikte apparaat afgemeld is. Hier wordt aan gewerkt. Je kunt namelijk wel inloggen maar vervolgens niets afkijken. De melding is niet zo helder: "oeps er is een fout opgetreden probeer het later nog een keer."

Beperkingen

Op dit moment is het niet mogelijk om de uitzendingen op te nemen. De Britse BBC heeft die mogelijkheid wel, en het opnemen op je eigen computer is DRM-gebonden. Hierdoor kun je de uitzending precies zo lang kijken als dat je dat online zou doen. Maar je voorkomt dat je uitzending hapert omdat je internetverbinding niet snel genoeg is, en het is bovendien mogelijk om de uitzending mee te nemen bijvoorbeeld op vakantie. Er blijken wel plannen te zijn om ook dat mogelijk te maken. Maar de kans dat dit gaat werken in een uitgebreid programma als VLC waarin je weergave kunt versnellen en nog veel meer zal niet groot zijn.

Kun je nu alles terugkijken met NLZIET? Nee, dat blijkt ook rechtenafhankelijk te zijn. Series als Elementary of Blindspot, de laatste werd tot eind vorig jaar uitgezonden, zijn niet terug te vinden. Met Nederlandse series heb je meer kans. Liefhebbers van politieseries vinden bijvoorbeeld wel Flikken Maastricht of Rotterdam maar b.v. Smeris is niet te vinden. Alle drie deze series zijn door de publieke omroep uitgezonden (beide Flikken series door AvroTros en Smeris door BNNVara). Van een extreem veelbekeken serie als de Luizenmoeder vind je dan weer wel alle seizoenen terug.

Series die in de programmagids staan, dus van maximaal een week geleden, kun je wel afspelen. Bij live uitzendingen begint je programma soms het vorige programma als dat uitgelopen is, net als vroeger op je videorecorder. Maar dat kan ook op de website van NPO of RTL, alleen voor uitzendingen van SBS en Veronica is op hun sites of kijk.nl de keuze beperkter en heb je dus kans dat je bepaalde uitzendingen daar niet maar op NLZIET nog wel te bekijken zijn.

Na die week houdt het voor een deel van de programma's helaas op. En dat is ook gelijk het zwakste punt van de dienst. Van sommige series vind je alle seizoenen terug, maar heel veel series zijn helemaal niet terug te vinden. Ik vond in eerste instantie twee speelfilms in het hele aanbod, wat dan weer opmerkelijk is want een daarvan is de bekende film Slumdog Millionaire. Hier blijkt de NPO de rechten van te hebben gekocht bij een soort van ideële instelling, en daarom is deze film te bekijken. Verder vond ik de film De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween naar het amusante boek nog terug, maar dat leek dan ook alles. Maar er blijkt op filmgebied veel meer te zijn.

Via deze URL kun je meer (en andere!) films vinden, ook blockbusters. Je moet wel weten naar welke films je zoekt. Ze staan bij "Alle programma's" onder het kopje "Kijk Films" en bij "Film op 2", dat moet je even weten. Terwijl ik dit schrijf staan er 23, de oudste is op 30-12-2018 uitgezonden en 4 bij Film op 2. Opmerkelijk is dat 5 van de films ook op kijk.nl te zien zijn maar 5 andere films van kijk.nl niet op NLZIET. Je vindt ook ruim 50 Telefilms (tot 2015 terug) onder dat kopje. Een verzamelkopje met alle films (zoals bij kijk.nl) zou handig zijn.

Je kunt er dus niet op rekenen dat je een bepaalde serie of uitzending terugvindt op NLZIET en dat zou nu juist een enorme toegevoegde waarde kunnen zijn: dat je echt alle afleveringen en alle uitzendingen kunt terugzien van bijvoorbeeld het afgelopen jaar van de samenwerkende aanbieders.

Soms weigert een programma te starten

Want er zijn voordelen genoeg. Programma's worden (vrijwel altijd) zonder reclame getoond. Aangenaam is dat uitzendingen vaak langer teruggaan dan de beloofde periode van een jaar. Wie bijvoorbeeld nog even wil kijken hoe de Top 2000 eindejaar uitzendingen waren kan ook nog naar 2017 en 2016 kijken. Ook uniek is dat je de dienst in heel Europa kunnen gebruiken, althans de Europese Unie. Dus ook op vakantie (in de EU) kun je 21 Nederlandse zenders bekijken. Hiervoor moet je hebben aangetoond dat je een Nederlandse ingezetene bent, en dat kan bijvoorbeeld door de betaling van je abonnement via een Nederlandse bankrekening.

Kijk.nl

Op de gratis dienst kijk.nl zie je uitzendingen van SBS6, SBS9, NET5 en Veronica. Ik vergelijk kijk.nl met NLZIET.

  • Kijk.nl uitsluitend in Nederland te bekijken. Hier is natuurlijk wel wat aan te doen: met een VPN naar een Nederlandse verbinding kun in hele wereld kijken. Dit kan mede omdat het een gratis dienst is en er veel bekeken kan worden zonder account.
  • Kijk.nl werkt met een programmagids en je kunt de programma's een week terugzien. Maar bij kijk.nl zie je niet alle uitgezonden programma's maar slechts een selectie die beschikbaar gesteld is.
  • Bij kijk.nl kun je films terugzien. Minder dan op NLZIET maar soms ook films die je daar niet kan terugvinden. Terwijl ik dit aan het schrijven ben zie ik er 10, waarvan de oudste van bijna vier weken geleden is.
  • Via bijvoorbeeld de Gemist Downloader (zie de link naar het artikel hierover aan het begin van dit artikel) kun je de programma's downloaden naar je computer. Op die programma's zit dus geen DRM. Op de films wel; die kun je niet downloaden.

Privacy

Zoals zoveel diensten verzamelt NLZIET je kijkgedrag. Deze gegevens worden twee jaar bewaard nadat je je account hebt opgezegd. Je kunt via een e-mail kenbaar maken dat je die gegevens niet bewaard wilt hebben. Daarmee voldoet er NLZIET aan de AVG eisen (het AVG verwijderverzoek).

Toekomst

NLZIET werkt dus samen met partijen die in een aantal gevallen niet kunnen geven wat NLZIET graag zou willen bieden aan de abonnees. Opmerkelijk genoeg doen de meeste beperkingen zich voor bij de publieke omroep. Dat wekt nogal eens wrevel bij kijkers, die op diverse forums klagen dat publieke omroep betaald wordt van hun belastinggeld, maar steeds meer restricties oplegt aan de kijker. Dat begon al met de logo's in beeld wat er ook gelijk minstens twee zijn bij een publieke omroepuitzending. Toen iedereen een beetje gewend was aan de mogelijkheid programma's te kunnen bekijken op een internetsite en de kwaliteit naar een acceptabel niveau was gekomen werd de beschikbaarheid behoorlijk beperkt.

Sommige programma's kun je heel lang terugkijken maar steeds meer programma's uitsluitend een week of net iets langer. Dat is dan natuurlijk wel weer een bestaansrecht voor NLZIET. Dan kwam de toevoeging van DRM per begin maart, waardoor je een programma niet meer met diensten als Gemist Downloader kunt ophalen. Dat zou een extra kans kunnen zijn voor NLZIET, maar ook hier lijkt de publieke omroep geen plannen of mogelijkheden te hebben om de content offline aan te bieden, zoals de BBC dat wel doet. Kennelijk heeft dat met de mediawet te maken, en het is daarom best begrijpelijk dat kijkers daar vaak gefrustreerd op reageren.

Aan NLZIET zal het niet liggen. Je ziet dat men steeds bezig is om de mogelijkheden van de dienst te verbeteren. Men doet zijn best om zo'n offline speler mogelijk te maken en er wordt onderhandeld met andere zenders om hun aanbod ook beschikbaar te stellen. Nu al is een aanzienlijk deel van de abonnees geen abonnee meer van de traditionele tv-aanbieders. En het natuurlijk ideaal voor mensen die een deel van de tijd elders in de EU doorbrengen en toch die Nederlandse TV zenders willen bekijken.

Als je genoeg hebt aan de genoemde zenders, niet zo vaak meer dan een week terug hoeft te kijken en de oudere wel aangeboden programma's en films als een bonus beschouwt dan is dat ook best begrijpelijk. Je kijkt immers op diverse apparaten in heel Europa zonder reclame. Ik ben zeker benieuwd hoe de dienst zich verder zal ontwikkelen.

Wil je NLZIET eens proberen? Klik hier om je aan te melden voor een maand gratis kijken