Microsoft heeft gisteren niet alleen prachtige nieuwe hardware aangekondigd, ook de grote update van Windows 10 zag vandaag het levenslicht. Tenminste, zo groot is deze update niet. De Windows 10 October 2018 (ook wel versie 1809 genoemd) is waarschijnlijk de minst indrukwekkende grote update sinds Windows 10 voor het eerst werd geïntroduceerd aan het grote publiek. Deze versie heeft geen grote nieuwe features aan boord zoals Timeline, die werd meegeleverd met de Windows 10 April 2018 Update. Toch zitten er een hoop kleine mooie features in deze versie van Windows.

Deze release wordt, net als bij de vorige grote updates, gefaseerd uitgerold dus het kan even duren voordat je deze versie van Windows daadwerkelijk op je systeem hebt staan. Als je geen zin hebt om te wachten en je was toch van plan een schone installatie te doen, kan je deze versie nu al hier downloaden. Wij hebben deze versie van Windows 10 al draaien op onze testmachine en vertellen je wat ons beviel en wat niet.

Een verbeterd klembord

Het Windows Klembord is altijd al een klein, ondermaats dingetje geweest. Wil je meerdere clips opslaan? Dat kan het niet. Wat dacht je ervan om een clip permanent op te slaan zodat je deze steeds opnieuw kunt gebruiken? Nee, dat kan niet. En hoewel de vroege versies van Windows een utility genoemd de clipboard viewer aan boord hadden, die je een voorproefje van een kopie konden laten bekijken alvorens het in documenten te plakken die uiteindelijk de nek werd omgedraaid, heeft het Klembord heeft dus al jaren één ding gedaan, en één ding alleen: één enkel item tegelijk kopiëren en opslaan en dat vervolgens in een document plakken. Niets meer.

Maar nu, meer dan drie decennia na de introductie van het Windows Klembord in Windows 1.0, is er in deze nieuwste Windows versie een gloednieuwe, uitgebreidere versie aanwezig. Het nieuwe klembord kan meerdere clips bevatten, clips permanent opslaan, je clips laten bekijken en kiezen welke je in een document wilt plakken en clips delen met andere Windows 10 apparaten.

De nieuwe functies zijn niet standaard ingeschakeld, dus je moet ze zelf inschakelen. Om ze aan te zetten, ga naar Instellingen > Systeem > Klembord. In het gedeelte "Klembordgeschiedenis" en klik op de schuifknop. Als je je klembordgeschiedenis over meerdere Windows 10-apparaten wilt synchroniseren, zet je de "Synchroniseren tussen apparaten"-optie in.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, ben je klaar om te gaan werken met deze nieuwe feature. Kopieer naar het klembord op dezelfde manier zoals je dat al jaren doet: Markeer wat je wilt kopiëren en druk op Ctrl + C, of gebruik het menu van een toepassing, zoals Invoegen > Kopiëren in Office toepassingen. Er zijn nog talloze andere manieren, zoals rechtsklikken op een afbeelding op het web en het selecteren van Copy Image uit het menu dat verschijnt.

De clips die je opslaat terwijl je bent ingelogd op je Microsoft-account worden ook naar de cloud gestuurd en vervolgens naar het klembord van andere apparaten met de Windows 10 October 2018 Update. je hebt dus al je clips bij de hand, ongeacht welke apparaten je gebruikt.

Wanneer je je pc uitschakelt, wordt je klembord geleegd en zijn de clips niet meer beschikbaar. Er is echter wel een manier om de clips die je wilt houden permanent te bewaren. Wanneer je je cursor over een clip in de lijst beweegt, klik je op het kleine pinpictogram. Dat zal de clip op het klembord vastzetten. De clip blijft daar permanent staan tot je deze losmaakt. Bij alle vastgepinde clips is het pinpictogram naar beneden en naar rechts gericht.

Je kan je klembord handmatig opschonen door afzonderlijke clips te verwijderen of door ze allemaal tegelijk te verwijderen. Beweeg de cursor over de clip die je wilt verwijderen en klik op het kleine kruisje rechtsboven. Als je alle clips wilt verwijderen, klik je bij het openen van het klembord op Alles wissen rechtsboven in het scherm. Vastgemaakte clips worden echter niet verwijderd, tenzij je ze afzonderlijk verwijdert.

Het klembord heeft wel enkele beperkingen. Clips mogen niet groter zijn dan 4 MB. Je kunt nog steeds clips groter dan dat kopiëren en plakken in documenten - je kunt ze alleen niet zien en beheren in het klembord. En alleen clips die 100K of kleiner zijn, worden via de cloud gedeeld met andere apparaten. Dit zijn vervelende beperkingen, waarvan ik hoop dat ze in een toekomstige versie van Windows 10 worden opgelost.

Er is nog een ander probleem met het klembord. Als je afbeeldingen bekijkt, zijn ze veel donkerder en grauwer dan de originele bron, zodat je ze misschien niet altijd goed kunt herkennen. Bovendien toont het klembord slechts een deel van de clip - de eerste paar woorden in een tekstclip, bijvoorbeeld, of een klein deel van een afbeelding. Het zou veel nuttiger zijn als je de hele clip kon zien, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het in een document wilt plakken. Ik nam toevlucht tot het plakken van een clip in een document, zodat ik het geheel kon zien en pas dan kon beslissen of ik het wilde behouden. Nogmaals, dit zijn relatief kleine ergernissen die hopelijk in latere versies worden opgelost.

Daarnaast was er nog iets dat mij irriteerde: Toen ik de Windows kniptool of de nieuwe Snip & Sketch tool gebruikte om een een screenshot te maken van een deel van wat er op het scherm stond, werden er soms, maar niet altijd, twee kopieën van de screenshot in het klembord geplaatst.

Dit zijn allemaal relatief kleine problemen. Over het geheel genomen vond ik het klembord het verborgen juweeltje van deze update, een schijnbaar kleine functie die je productiviteit meer kan verbeteren dan je denkt. Je zult niet langer gefrustreerd zijn omdat je een clip wilt plakken die overschreven is door een nieuwere kopie. En je kan het klembord gebruiken als een manier om tekst of afbeeldingen vast te houden die je keer op keer gebruikt.

Ik heb in de loop der jaren verschillende applicaties van derden gebruikt om het klembord van Windows te verbeteren en ik heb elk klembord na verloop van tijd verlaten omdat ze te complex of niet bruikbaar genoeg zijn. Het nieuwe klembord zorgt voor een goede balans tussen intuïtief gebruiksgemak en functionaliteit. Ik blijf me er regelmatig mee bezig houden, en ik hoop dat Microsoft de paar kleine ergernissen oplost.

Een nieuwe screenshot markup tool

Een ander ingebouwd Windows hulpprogramma krijgt een make-over in deze Windows release: een van de screenshot tools. Als je de Windows 10 Creators Update (versie 1703) of later gebruikt, kan je op de Windows toets + Shift + S drukken en de cursor over een deel van het scherm slepen om een screenshot te maken. Met de October 2018 Update is die basisfunctionaliteit uitgebreid tot een nieuwe tool genaamd Snip & Sketch.

In de nieuwe release, wanneer je op Windows toets + Shift + S drukt, verschijnt er een kleine werkbalk in de buurt van de bovenkant van het scherm, met pictogrammen waarmee je een rechthoekig deel van het scherm, het hele scherm, of anders een uit de vrije hand getekend deel van het scherm kunt vastleggen. Na het vastleggen krijg je een melding dat het is gekopieerd naar het klembord en dat je het kan markeren en delen met anderen. Om dat te doen, klik je op de notificatie.

Het volledige Snip & Schets-scherm verschijnt, compleet met teken-, annotatie- en bijsnijgereedschappen. Markeer de clip zoals je dat wilt en je kan deze opslaan in een bestand, kopiëren naar het klembord, openen in een ander programma of delen via e-mail, sociale media en andere methoden.

Het is allemaal eenvoudig en ongecompliceerd, en heel handig voor schermaantekeningen en quick & dirty screenshots.

Het heeft echter niet de nuttige functies van een andere ingebouwde Windows screenshot tool, de kniptool. Een van de dingen die de kniptool doet, is dat je een screenshot kunt maken na een vertraging van één tot vijf seconden. Dat is handig voor het vastleggen van menu's die verdwijnen wanneer een toets wordt ingedrukt. Microsoft zegt echter dat de kniptool uiteindelijk zal worden samengevoegd tot Snip & Sketch - en inderdaad, Windows Insiders in de Skip Ahead ring (degenen die de versie van Windows 10 testen die volgend voorjaar wordt uitgebracht) hebben een soortgelijke vertraagde capture functie in die versie van Snip & Sketch gemeld.

Ik vond Snip & Sketch (die ik soms per ongeluk Scratch & Sniff noem) een mooie upgrade van de bestaande Windows screen capture tool. Ik maak niet veel aantekeningen bij schermen, maar als ik dat wel doe, zal ik het zeker gebruiken. Het zou leuk zijn geweest om nog meer annotatiemogelijkheden te hebben - bijvoorbeeld de mogelijkheid om tekst te typen bij het annoteren - maar we kunnen hopen dat dat in een toekomstige versie.

Meer informatie over deze tool en z'n voorganger? Lees ook: Microsoft's Snipping Tool verdwijnt uit Windows

Een slimmere Storage Sense

Windows 10 bevat een handige functie genaamd Storage Sense die je harde schijf automatisch opschoont om schijfruimte vrij te maken. In de Windows 10 October 2018 Update is er een redelijk nuttige nieuwe functie toegevoegd die samen met OneDrive werkt om nog meer ruimte vrij te maken.

Storage Sense werkt nu met OneDrive Files On-Demand om bestanden die je niet gebruikt op je lokale PC op te ruimen. In OneDrive Files On-Demand kan je ervoor kiezen om sommige OneDrive bestanden permanent op je PC en andere in de cloud te bewaren - en de cloud-gebaseerde bestanden verschijnen in File Explorer, zodat je weet dat ze er zijn en je ze kunt gebruiken. Wanneer je een cloud-bestand opent, wordt het naar je pc gedownload zodat je ermee kan werken.

Als je dat doet, blijft het bestand op je pc staan, zelfs als je het daar niet meer nodig hebt. Nu kan Storage Sense automatisch bestanden op je pc verwijderen die je als cloud-only hebt gemarkeerd en die lokaal zijn gedownload en opgeslagen, maar al een tijdje niet meer zijn gebruikt.

Om dit te doen, zet je eerst Storage Sense aan, ga je naar Instellingen > Systeem > Opslag en schakel de Storage Sense sectie in. Klik vervolgens op "Wijzig hoe we automatisch ruimte vrijmaken" en scrol naar het gedeelte "Lokaal beschikbare cloudinhoud". Kies in de OneDrive sectie, hoe lang je wilt dat de cloud bestanden ongebruikt op de PC blijven voordat je ze wilt verwijderen. Je kan kiezen uit Nooit, 1 dag, 14 dagen, 30 dagen of 60 dagen.

Als je een grote harde schijf hebt met veel ruimte, zal deze functie je niet veel helpen. Maar het zal vooral handig zijn als je een laptop hebt zonder voldoende opslagruimte.

Microsoft Edge mist nog steeds het een en ander

Met deze nieuwe versie van Windows 10 heeft Microsoft opnieuw geprobeerd om zijn Edge-browser voldoende uit te breiden, zodat het de strijd aangaat met concurrerende browsers, met name Google Chrome. En ook hier schiet het weer tekort.

Het is niet zo dat de veranderingen slecht zijn - er zijn er een paar mooi gedaan. Een van de beste is dat je autoplay-rechten kunt instellen voor geluid en video op websites op site-by-site basis. Om dit te doen, klik je op het informatiepictogram of het slotpictogram aan de linkerkant van de adresbalk, en vanuit het scherm dat verschijnt klik je op "Media autoplay-instellingen". Er verschijnt een vervolgkeuzelijst met drie keuzes:

Toestaan: Met deze instelling sta je alle instellingen toe; alle media afgespeeld.

Limiteren: hiermee kan je media zonder geluid of met geluid gedempt afspelen, maar blokkeer je media met geluid aan.

Blokkeren: Dit blokkeert alle automatisch afspelende media, of het nu geluid aan heeft of niet.

Dit is een nuttige en welkome toevoeging aan Edge aangezien steeds meer websites video's automatisch afspelen met het geluid aan. Een verwante functie maakt het mogelijk om audio te dempen op een tabblad dat al aan het spelen is. Selecteer "Dit tabblad speelt media af" op het tabblad om het geluid uit of aan te zetten.

Microsoft is weer dol op de ingebouwde e-reader voor boeken en PDF's van Edge. Je kan nu de definitie van een woord opzoeken door het te selecteren - de definitie verschijnt in een klein venster. Je kan ook een woord laten voorlezen. En er is een manier om PDF's en boeken te markeren met behulp van een markeerstift en door aantekeningen toe te voegen.

Het heeft mij altijd verbijsterd waarom Microsoft zoveel energie steekt in het omzetten van Edge in een e-reader, gezien hoe ver het op andere manieren achter Chrome ligt. Maar als je graag boeken in je browser leest, blijft Edge een fijn stukje software waarin je dat kan doen.

Een ding dat niet veranderd is, is het kleine aantal beschikbare extensies voor Edge - 115 terwijl ik dit schrijf. Toen ik mijn review van de Windows 10 april 2018 Update schreef, waren er 99 beschikbaar, en ongeveer 70 waren er beschikbaar toen de Windows 10 Fall Creators Update zes maanden daarvoor werd uitgebracht. Dat zijn in totaal slechts 16 uitbreidingen meer dan een half jaar geleden, en ongeveer 45 meer dan een jaar geleden.

Zoals ik al in elke Windows 10 review heb gezegd sinds de introductie van Edge extensies, betekent het schamele aantal extensies dat beschikbaar is voor Edge in vergelijking met de vele duizenden voor Chrome en Firefox dat de browser van Microsoft nooit dominant zal worden. Deze recentste release maakt dat nog maar eens duidelijk.

Het koppelen van je telefoon aan Windows: nog steeds ondermaats

De meeste Windows-gebruikers met smartphones hebben iOS of Android op hun mobiele apparaat, niet Windows. En dus weet Microsoft dat het goed moet samenwerken met die mobiele besturingssystemen. Het heeft geprobeerd om dat te doen en dat begint nu de vruchten af te werpen, met slechts beperkt succes.

De Windows 10 Fall Creators Update, uitgebracht in 2017, voegde een paar mobiele linkfuncties toe, zoals de mogelijkheid om een melding op je pc te krijgen wanneer je aan Office-bestanden op je iOS- of Android-apparaat hebt gewerkt, zodat je deze vervolgens op je pc kunt openen. En het bevatte ook een functie om je te laten beginnen met surfen op het web op je telefoon en dan verder te gaan op de pc. Ik vond dat niet al die functies werkten, en die welke dat wel deden, waren niet volledig bruikbaar.

Nu, een jaar later, is Microsoft er weer bij, met een functie genaamd Your Phone die Windows koppelt aan iOS en Android telefoons. Ik was niet in staat om de Android-versie te testen, waarmee je je PC kunt gebruiken om foto's op je Android-telefoon te bekijken. Ik heb echter wel de iOS-versie getest, die vreemd genoeg precies hetzelfde doet als de Windows 10 Fall Creators Update - je kunt beginnen met browsen op iOS en dan verder gaan met browsen op Windows 10. Het doet het gewoon op een iets andere manier.

Om dit te doen, dubbelklik je op het pictogram "Uw telefoon" op het bureaublad van Windows 10 en Windows start het proces van het koppelen aan je telefoon. Het vraagt je om je telefoonnummer in te typen zodat het een link kan sms'en naar een app die je telefoon met je PC verbindt.

Ik heb dat gedaan, maar de koppeling, verwarrend genoeg, installeerde de Edge-browser voor iOS in plaats van een Your Phone-app. Ik heb geprobeerd om de link meerdere keren te laten versturen, en elke keer gebeurde hetzelfde. Het zoeken in de App Store op mijn iPhone naar "Your Phone" leverde ook geen hits op.

Na een beetje rondneuzen ontdekte ik dat er geen aparte Your Phone app is (althans, ik kon het niet vinden). In plaats daarvan verschijnt er een klein pictogram van een telefoon onderaan de Edge-app wanneer je op je telefoon op het web surft. Tik erop en klik in het scherm dat verschijnt op de knop Later voortzetten. Als je dat doet, wordt er een melding naar je pc gestuurd die je naar de site in de browser van je pc moet sturen als je erop klikt.

Ik kon het echter niet laten werken, ik heb het vele malen geprobeerd gedurende meerdere dagen. De melding werd elke keer braaf verstuurd, maar elke keer dat ik erop klikte, verdween de melding echter, maar werd ik niet naar de webpagina gestuurd.

Vreemd genoeg, als je in iOS op het telefoonpictogram in Edge tikt, roept het de koppelingsfunctie op die Microsoft voor het eerst heeft uitgerold in de Windows 10 Fall Creators Update. Die functie werkte niet voor mij toen ik het een jaar geleden voor het eerst testte, en het werkt nu nog steeds niet voor mij.

Het resultaat van dit alles: Je telefoon op iOS is een abjecte mislukking. Zelfs als het werkte zoals beloofd, zou het bijna waardeloos zijn, omdat het vereist dat je Edge als je browser gebruikt in plaats van Safari, Chrome of een andere browser. Microsoft zou gewoon moeten afzien van het koppelen van Windows 10 aan smartphones totdat het eindelijk z'n zaken op dat gebied goed voor elkaar heeft.

Een kleine verbetering in Search Previews

De Windows 10 april 2018 Update introduceerde een handige functie genaamd Search Previews, waarmee je op een paneel kunt klikken nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd en previews van de bovenste zoekresultaten van Bing toont.

Dat is in deze update verder verbeterd. Je hoeft niet langer te klikken om het paneel weer te geven; het wordt automatisch geopend. Beter nog, het toont ook bestanden op je PC - klik op de pijl naast een bestand en je ziet details over het bestand, inclusief de naam, locatie en wanneer het voor het laatst is gewijzigd. Je kan het bestand ook rechtstreeks vanuit de preview openen, evenals de map die het bestand bevat en het pad van het bestand kopiëren.

Is dit baanbrekend? Zeker niet. Is het nuttig? Zeker weten, ik ben fan.

Andere noemenswaardige veranderingen

Deze update heeft een breed assortiment van kleine veranderingen die het waard zijn even door te lopen.

  • Je kunt nu de grootte van de lettertypen op je startscherm wijzigen door naar Instellingen > Toegankelijkheid > Weergave te gaan. Onder "Tekst groter maken" sleep je de schuifregelaar om de tekst groter of kleiner te maken. Het is een beetje verwarrend om de bediening daar te plaatsen, want als je de icoongrootte op het startscherm wilt wijzigen, ga je naar een ander scherm: Instellingen > Systeem > Weergave > - iets dat al langer beschikbaar was in oudere versies van Windows 10.
  • Touchscreen-gebruikers zullen blij zijn om te zien dat het SwiftKey swipe-toetsenbord, waarmee je tekst kunt invoeren door met een vinger over een schermtoetsenbord te vegen, in deze versie van Windows is opgenomen.
  • In een blogpost over een vroege build van de October 2018 Update, beweerde Microsoft dat Windows slimmer zal worden wat het installeren van updates en het opnieuw opstarten van de computer betreft. Dona Sarkar schreef dat Windows bijhoudt wanneer je je pc het vaakst gebruikt en alleen opnieuw opstart wanneer je hem niet gebruikt. Er wordt echter wel gespeculeerd dat de slimme updatefunctie uit de definitieve versie is gehaald. Ik heb deze functionaliteit niet kunnen testen in mijn voorbeschouwingen van de release, en toen wij op zoek gingen naar een vermelding van de functie in de instellingen van Windows 10, konden we deze niet vinden. Toen er naar de functie werd gevraagd, vertelde een vertegenwoordiger van Microsoft aan PC World dat het bedrijf "niets te melden" had. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat de feature is verwijderd, maar het is een mogelijkheid.
  • Als je een laptopgebruiker bent die zo min mogelijk stroom wil gebruiken, bekijk dan eens de nieuwe toevoeging aan Taakbeheer. Daarvoor zijn er nu twee nieuwe kolommen in het tabblad Processen. De kolom "Energieverbruik" laat zien hoeveel stroom elk proces verbruikt, en de kolom "Energieverbruik trend" laat zien of het stroomverbruik voor elk proces stijgt of daalt.
  • Bestandsbeheer bevat nu een donkere modus. Zet het aan door naar Instellingen > Personalisatie > Kleuren te gaan en Donker te selecteren in het gedeelte "Kies uw standaardmodus voor de app". In eerdere versies van Windows zou die instelling sommige apps, waaronder de Instellingen-app, vertellen om het Donkere thema te gebruiken. Maar dat had geen invloed op de bestandsverkenner. In deze update wel.
  • Met deze update kan je ook lettertypen op je pc installeren zonder beheerderstoegang.
  • Er is ook een snelle instellingenwerkbalk die verschijnt wanneer je draadloze videoprojectie gebruikt, die dingen doet zoals kiezen uit verschillende projectiemodi en een PC loskoppelen van het apparaat waarop de video wordt geprojecteerd.
  • Met deze update kan je verwachten dat je je sneller bij je account kunt aanmelden op een gedeelde pc. Microsoft zegt dat het de tijd heeft verkort die Windows nodig heeft om zichzelf te herconfigureren nadat je je aanmeldt bij je account.
  • De wereld blijft ook nog steeds emoji-gek, en met de nieuwe upgrade kun je meedoen, want het heeft alle 157 nieuwe Unicode 11 emoji. Ze bevatten onder andere superhelden, een DNA-streng en een cupcake. Om naar het emoji-paneel te gaan, druk je op Windows + . (de Windows toets en de punt-toets).
  • Er zijn enkele kleine wijzigingen in de Game Bar, die werd geïntroduceerd in de Windows 10 april 2018 Update. Het laat je zien hoeveel frames per seconde je in een spel hebt gehaald, CPU-gebruik, GPU VRAM-gebruik, en systeem RAM-gebruik.
  • Microsoft gaat ook door met het integreren van wat het de "Acryl-interface noemt". Acryl is een doorschijnende textuur die diepte lijkt toe te voegen aan oppervlakken. Je vindt het in contextmenu's, fly-outs, automatisch gesuggereerde vervolgkeuzelijsten en andere plaatsen.

Wat ontbreekt er in deze Windows 10 versie?

Microsoft bevat vaak minstens één belangrijke nieuwe functie in een Windows-update - in de Windows 10 april 2018 Update was dit de tijdlijn. Deze keer waren er geen nieuwe functies. Het was overigens wel de bedoeling nieuwe features te introduceren. Microsoft was van plan om de Sets-functie in deze versie te introduceren, maar trok de stekker er halverwege uit na een intensieve testsessie. Sets zou je in staat hebben gesteld om individuele documenten van verschillende toepassingen te groeperen in meerdere tabbladen binnen een toepassing. Bijvoorbeeld, in File Explorer kan je meerdere tabbladen hebben voor één project, één met een Excel-spreadsheet, een andere met een Word-document, enzovoort.

Helaas was dat niet het geval. Microsoft kon het gewoon niet voor elkaar krijgen. Het is de tweede keer dat het bedrijf het probeerde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het zou worden uitgebracht met de Windows 10 april 2018 Update. Het is niet duidelijk of deze functie ooit het levenslicht zal zien, hoewel Microsoft zegt dat het er nog steeds aan werkt.

Opmerkelijk is ook dat Cortana deze keer geen significante veranderingen heeft ondergaan. Dat is een verrassing, want Microsoft zit middenin een oorlog met Apple, Google en Amazon, een strijd om de beste AI-aangedreven assistent. Dat is niet alleen belangrijk voor het besturingssysteem zelf, maar ook in de echte wereld, waar assistenten zijn ingebed in slimme luidsprekers en tv-streaming-apparaten. Het is moeilijk te geloven dat Microsoft de oorlog heeft opgegeven. Het niet opkrikken van Cortana belooft niet veel goeds voor de toekomst van Microsoft hier.

Wat IT-afdelingen moet weten over versie 1809

Zoals altijd bij de twee keer per jaar plaatsvindende Windows-upgrades zijn er nieuwe functies voor IT. Deze keer krijgen IT-beheerders meer controle over hoe mensen Microsoft Edge kunnen gebruiken. De nieuwe Microsoft Edge Group Policies laten admins de volledige schermvullende modus weergeven, printen, de favorietenbalk en het opslaan van de browsergeschiedenis in- en uitschakelen. Ze kunnen ook extensies toestaan of verbieden (niet dat er veel beschikbaar zijn), en ze kunnen ook de Home-knop en nieuwe tabbladen en opstartopties configureren.

Conclusie

De Windows 10 oktober 2018 Update zal je niet van je stoel doen vallen van enthousiasme. Dat komt deels doordat Sets, de functie met de grootste "wauw" factor, er uit is gehaald. En het is helemaal niet duidelijk of deze feature uiteindelijk wordt toegevoegd in Windows. Toch heeft Microsoft het besturingssysteem uitgebreid met een paar ijzersterke functies waaronder het klembord en de nieuwe kniptool. Ook zijn we erg te spreken over de Search Previews en Storage Sense.

Aan de andere kant, de "Your Phone"-functie is waardeloos, en Microsoft krijgt het maar niet voor elkaar om Android en iOS fatsoenlijk te koppelen aan Windows. Daarnaast blijft Microsoft Edge een ondermaatse browser, zonder belangrijke nieuwe functies. Het heeft slechts iets meer dan 100 extensies en het ziet er niet naar uit dat er binnenkort een hoop nieuwe bijkomen. Zolang dat zo doorgaat, zal de onbeminde browser blijven wegkwijnen.

Dus als de update op je pc komt, verwacht niet veel nieuws te zien. Dat betekent echter niet dat deze upgrade slecht is. Windows 10 blijft een solide, betrouwbaar besturingssysteem met een aantal nuttige nieuwe functies.