Dat Red Hat Enterprise Linux 5.3 het daarvan moet hebben, valt op te maken uit de cijfers. Zo is het aantal tegelijkertijd ondersteunde cpu's opgeschroeft naar 126, een verdubbeling ten opzichte van de vorige versie. RHEL 5.3 ondersteunt ook 1 TB aan geheugen, wat bijna een verviervoudiging is ten opzichte van 5.2. Virtuele servers kunnen nu 32 vCPU's en 80 GB aan geheugen toegewezen krijgen. En ook zijn een paar extra functies aan het virtualisatielijstje toegoevoegd.

Red Hat claimt verder dat RHEL de eerste zakelijke distro is die een volledig Java SE 6-compatibele OpenJDK meelevert met het OS. Het gaat om dezelfde implementatie die afgelopen zomer is toegevoegd aan Fedora 9. Deze versie van OpenJDK is het resultaat van het open source-project IcedTea, wat op zijn beurt weer is gebaseerd op het oorspronkelijke project van Sun om de overgebleven gesloten onderdelen van Java te herschrijven naar open source code.

Verder is de samenwerking met Intel voor RHEL 5.3 benut om het systeem beter te laten draaien op Xeon- en Core i7-gebaseerde systemen. Dat geldt ook voor ondersteuning van de speeltjes die daarbij horen, zoals ondersteuning voor de Extended Page Tables (EPT) in de Core i7, bedoeld voor virtualisatiedoeleinden. De documentatie voor het OS uitgebreid, en de release notes zijn in een gedetailleerdere, en vooral dikkere (150 pagina's) structuur gegoten. Bron: Techworld