RPM is vorig jaar flink op de schop gegaan. Niet alleen is de code base opgeschoond en vereenvoudigd, ook worden via het project OpenPKG nu meerdere platformen ondersteund, waaronder Novell NetWare, FreeBSD, Solaris en Mac OS X. Versie 5 is volgens de ontwikkelaars de eerste grote mijlpaal sinds de 'relaunch' in de lente van 2007.

Een belangrijke verandering is dat vrijwel alle third-party libraries extern kunnen worden gekoppeld. Ondersteuning voor de verouderde 'rpmrc'-files is compleet komen te vervallen. Alles wordt nu geconfigureerd via macro's.

De opgeschoonde code base kan nu worden gecompileerd met de grote C-compiler suites waaronder GNU GCC, Sun Studio en Intel C/C++. Een gevolg van de schoonmaakactie is dat van de RPM-format packages alleen nog maar RPMv4 wordt ondersteund.

RPM (oorspronkelijk Red Hat Package Manager) werd in 1997 ontwikkeld door Red Hat voor het installeren, updaten, verwijderen en bevragen van softwarepakketten. Het softwarepakketbeheersysteem werd later geadopteerd door andere Linux-distributies waaronder SuSE Linux, CentOS en Mandriva. Ook is de tool opgenomen in de Linux Standard Base.

Bron: Techworld