Dat maakt een van de ontwikkelaars afgelopen weekeinde bekend. Ruby 1.9.1 is de eerste versie die de noemer 'stable' meekrijgt in de 1.9x-serie van de objectgeoriënteerde taal; 9.1.0 is de zogenaamde 'developers'-versie. Anders dan de huidige versie van 1.8 (1.8.7) maakt Ruby gebruik van de YARV-interpreter die net als het oorspronkelijke MRI speciaal voor de taal is ontwikkeld, maar wel een stuk sneller is. Traagheid was een van de meest hardnekkige kritiekpunten op Ruby.

Verder is bijvoorbeeld ondersteuning voor block local- variabelen toegevoegd, en is er het een en ander veranderd aan de syntax. Threading kan nu met de 1.9-versies ook native, mits de Global VM Lock (de Ruby-GIL) wordt gebruikt, en ook strings in Unicode en multibyte strings worden nu native ondersteund.

Dat 1.9 nu stabiel is wil overigens niet zeggen dat 1.8 naar de prullenmand kan. Zo waarschuwt de community dat veel libraries en ook gems (de Ruby-term voor self-contained libraries) niet overdraagbaar zijn tussen de ene en de andere versie, waardoor ze niet of incorrect werken. Versie 1.8.8 staat dan ook voor dit jaar nog op de rol. Bron: Techworld