De komst van Ruby-applicaties is maandag officieel bevestigd door één van de projectleiders van het JRuby. Volgens JRuby-architect Charles Nutter zijn de betrokken programmeurs druk bezig met de ontwikkeling van een toolset waarin libraries en application-packaging toegepast kunnen worden. Ook worden voordat JRuby voor Android beschikbaar komt nog enkele snelheidsverbeteringen toegevoegd.

‘Waar Java is, is Ruby’

“Android draait op Java en overal waar Java draait kan JRuby draaien. We werken dus aan Android-ondersteuning voor Ruby”, aldus Nutter. Op dit moment draait JRuby al op Android, maar alleen via de virtuele Java-machine van Dalvik. Om ook ontwikkeling van Android specifieke applicaties mogelijk te maken, moet er een native JRuby komen.

Als het zover is dat JRuby beschikbaar komt voor Android, verwacht Nutter al snel de nodige applicaties. Zo denkt hij zelf aan een Twitter-client en een mailprogramma.

“We willen ervoor zorgen dat het lukt om elk mogelijk programma te maken op Java voor Android. Dat is het doel”, zegt Nutter. Het project is onlangs opgestart vanwege de vraag van programmeurs naar een dergelijke oplossing. De toolset voor Android komt straks beschikbaar in het normale pakket van JRuby. Het is nog niet duidelijk op welke termijn dit zal zijn.

Noodzakelijk vertrek bij Sun

Charles Nutter verliet eind juli Sun Microsystems om samen met collega Tom Enebo aan JRuby te werken voor Engine Yard. Volgens Nutter moesten de twee JRuby-experts bij het Californische bedrijf vrezen voor hun baan, omdat Sun dreigde overgenomen te worden door Oracle. Of Oracle het JRuby-project zou doorzetten was allerminst zeker, zo stelt hij. Bovendien werd door de mogelijke overname binnen Sun weinig tot geen ruimte geboden om over de toekomst van JRuby te praten.

Bron: Techworld