Het nieuwe besturingssysteem is nog lang niet af, en het feit dat de projectpagina louter in het Russisch is doet niet vermoeden dat de maker heel erg internationaal is ingesteld. Maar ontwikkelaar Dimitri Zavalisjin spreekt op zijn officiële FAQ desondanks zijn diepe vertrouwen uit over het project; het OS moet zelfs succesvol gaan concurreren met Windows, zo meldt onder meer The Register.

Daarbij moet Phantom het vooral hebben van het feit dat het 'eeuwig' is. Het systeem maakt constant snapshots van de systeemstaten, en schrijft deze apart weg. Als het systeem wordt afgesloten, worden alle applicaties in hun staat op dat moment weggeschreven. Anders dan bij andere snapshots, zo beweert de maker, hoeven applicaties hiervoor niet tijdelijk te worden stilgezet. En bij een herstart, verschijnt alles weer zoals het was, wat het uiterst geschikt moet maken voor instabiele omgevingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen of het leger.

Het moet soepel gaan werken, ondanks dat het constant wegschrijven van systeemstaten enorm veel systeembronnen vergt. Daar valt volgens Zavalisjin omheen te werken. Een applicatie kan immers zo worden geschreven dat die puur als systeemstaat bestaat, en niet als een aparte verzameling bestanden op het systeem terecht komt.

Niet alleen dat: ook ontwikkelen voor de Phantom wordt zo een stuk eenvoudiger, en vooral goedkoper: er hoeft immers geen code te worden geschreven om een applicatie in bestanden te vangen, zo redeneert de ontwikkelaar. Het 'bestand' is immers niets meer dan een opgeslagen staat, wat enorm veel ontwikkeltijd zou besparen.

Op dit moment is het OS nog amper bruikbaar, en het valt nog te bezien of het aanslaat. De ontwikkelaar denkt dat hij, anders dan Linus Torvalds met Linux, de goede gedachtestroom te pakken heeft. "Het is niet mogelijk, ik herhaal: niet mogelijk, om met Windows te concurreren met een besturingssysteem dat functioneel zwakker is, zoals Linux", zo schijft Zavalisjin. Delen van de broncode zullen wellicht worden vrijgegeven, maar helemaal open source zal het niet worden. Het doel om "10 dollar per wereldbewoner per jaar" te verdienen lijkt in ieder geval wel erg hoog gegrepen. Bron: Techworld