De nieuwe versie van Safari is maandag na de keynote van Steve Jobs over de iPhone 4 gepresenteerd. Safari 5 voor Mac en Windows is direct te downloaden.

Een van de meest in het oog springende features van de nieuwe versie is Safari Reader, waarmee je volgens Apple "ongestoord online artikelen kunt lezen" in een nieuw venster.

Advertenties vallen weg

De Reader-knop in het adresveld van Safari 5 kan gebruikt worden om volgens Apple "overbodige content" uit een webpagina te slopen. Dat betekent dat animaties en advertenties wegvallen. Ook maakt de functie van een artikel met meerdere pagina's een enkele pagina.

Verder belooft Apple dat de Nitro Java-engine in Safari de browser drie procent sneller maakt dan Chrome 5, en ongeveer dubbel zo snel als Firefox 3.6. Ook gebruikt Safari 5 DNS-prefetching om een snellere respons van webpagina's te krijgen.

Net als de mobiele versie van Safari krijgt zoekmachine Bing een plek in de desktopversie. Google is nog steeds de standaardzoekmachine, maar naast Yahoo kan een gebruiker nu ook Bing als standaard instellen.

Extensies

Voor developers betekent Safari 5 de mogelijkheid om op HTML5, CSS3 en JavaScript-gebaseerde extensies te bouweden voor de browser. Om de gebruiker veilig te laten surfen draaien extensies in een sandbox en hebben ze een certificaat nodig van Apple.

Volgens Net Applications is Safari op dit moment de nummer vier browser, met een marktaandeel van 4,77 procent. Chrome, Firefox en Internet Explorer hebben meer gebruikers.

Voor het gebruik van de Reader-knop:
Na het gebruik van de Reader-knop: