De wereldmarktleider in business intelligence software, SAP, neemt voor 4,8 miljard euro het Franse Business Objects over. De bestuurders van Business Objects hebben met de overname ingestemd en adviseren hun aandeelhouders dat ook te doen.

Business Objects is vooral bekend als de maker van Crystal Reports. Dat is de misschien wel meest bekende business intelligence software, en wordt in bijna alle bedrijven gebruikt voor rapportages over de bedrijfsvoering. Saillant detail is echter dat Crystal Reports ook al vele versies een standaard onderdeel is van Microsoft's ontwikkelomgeving Visual Studio. Dat uitgerekend SAP nu Crystal Reports overneemt, zet de toch al moeizame relatie tussen SAP en Microsoft mogelijk verder onder druk.

Microsoft veranderde enkele jaren geleden van een partner voor SAP in een concurrent, toen het ook zelf business intelligence software en diensten ging aanbieden. Microsoft deed dat door zich juist op het midden- en kleinbedrijf te richten waar business intelligence nog niet ver is ontwikkeld, en waar grote spelers zoals SAP en Oracle nog niet actief waren. SAP echter ontwikkelde op hetzelfde moment een strategie om juist ook het mkb te gaan bedienen, vooral omdat het bedrijf bij grote bedrijven overal al aanwezig is maar wel voor het jaar 2010 zijn omzet wil verdubbelen.

Of de overname van Business Objects door SAP gevolgen heeft voor de integratie van Crystal Reports met Microsoft Visual Studio is nu nog niet bekend. SAP heeft laten weten Business Objects als losstaand bedrijfsonderdeel te handhaven en ook het huidige management blijft onveranderd. De overname wordt wat SAP betreft in het eerste kwartaal van 2008 afgerond.