SAP-baas Henning Kagermann heeft dit bekendgemaakt bij de uitgave van de voorlopige verkoopcijfers over die periode, zo schrijft de Financial Times.

Duikvlucht

Volgens Kagermann is de 'onverwachte terugval' in de levering van producten en diensten te wijten aan zorgen van bedrijven over de ontwikkeling van de financiële sector. Ten gevolge van het nieuws over SAP's teleurstellende verkoop kelderde de koers van het softwarebedrijf met 16 procent tot 28,84 euro. Hiermee was SAP een van de slechtst presterende bedrijven op de performance-index DAX in Frankfurt.

Ook in New York nam de koers van de SAP-aandelen een duikvlucht, bericht de Wall Street Journal. De koers daalde gisteren met 13 procent tot 39,68 dollar.

Paniek

Vanaf medio september begon de vraag naar SAP-software voor accountbeheer en de verwerking van klantgegevens af te nemen, zegt Kagermann. Dit gebeurde rond de tijd dat de teloorgang van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers paniek in de financiële wereld veroorzaakte. De inkomsten uit softwareverkoop, servicecontracten en abonnementen komt hierdoor in het derde kwartaal uit tussen de 1,97 en 1,98 miljard euro. Deze groei van 14 procent ligt "beneden onze verwachtingen", aldus Kagermann.

Vanwege de kredietcrisis hebben de klanten van SAP minder te besteden, aangezien zij minder eenvoudig geld kunnen lenen. In juli meende SAP nog grotendeels ongeschonden door de economische crisis te komen, maar nu blijken veel bedrijven hun software-uitgaven dus uit te stellen. SAP benadrukt dat het niet gaat om afstel, zodat het bedrijf geen fundamentele schade lijdt.

SAP weigerde aan te geven in welke regio's de verkoop het meest is tegengevallen. Ook voor andere details is het wachten op 28 oktober, wanneer SAP de definitieve verkoopcijfers zal bekendmaken.