Het bedrijf levert een compleet online administratief pakket, waarbij de gegevens in het datacenter te Duitsland worden bewaard. Klanten krijgen een standaard product, dat op een aantal punten wel te personaliseren is. Daarvoor start SAP een kort implementatie traject.

Processen op orde brengen

Voor de gebruikers wil SAP niet alles realiseren. "We hebben een standaard manier van werken, die op een branche is afgestemd. In een aantal gevallen zullen we de ondernemer dan ook adviseren om niet voor een eigen route te gaan, maar vooral eens te proberen wat collega's ook al zo doen", vertelt Rinse Tamsma, Director Small en Medium Enterprises tegenover Webwereld. "De online dienst biedt alle basisfunctionaliteit, die een ondernemer nodig heeft."

Het punt is volgens Tamsma dat ondernemers bezig zijn met het geld verdienen van hun bedrijf en dan ook niet over software willen nadenken. Door dit aan SAP uit te besteden zouden zij geen omkijken hebben naar de administratieve programmatuur. "Ook zorgt de oplossing ervoor dat businessprocessen onderling beter zijn afgestemd."

Tamsma beseft dat het gedeeltelijk op maat krijgen van de oplossing misschien even slikken is, maar dat dat bij MKB-ondernemingen wel veel oplevert. "Veel processen leggen nu een groot beslag op de administratieve organisatie en dat kost veel geld. Denk bijvoorbeeld aan kilometeradministraties die worden opgeschreven en alsnog moeten worden ingevoerd. Door onze oplossing te gebruiken wordt dat een stuk eenvoudiger."

Relatief voordelig

Voor het gebruik van de dienstverlening rekent SAP 133 euro per maand per gebruiker en daarbij is er geen minimale omvang. "We hebben bijvoorbeeld een bedrijfje met twee man die van de dienst gebruikmaken", betoogt Tamsma.

Al werkt de software volgens SAP in Internet Explorer en Firefox, toch is de software nog niet helemaal platform onafhankelijk. Wie bijvoorbeeld gebruik wil maken van geïntegreerde e-mailfunctionaliteit kan dat alleen met Microsoft Outlook. Op dit moment werkt SAP samen met andere leveranciers om de functionaliteit uit te breiden. Binnenkort zal Business ByDesign ook met de mailfunctionaliteit van Novell aan de slag kunnen.