Dat zegt John Schwarz, het hoofd van de BI-divisie (en voormalig topman van Business Objects) in een interview met de IDG-nieuwsdienst. "Het waren lastige beslissingen", stelt Schwarz in het interview. "Elk product heeft zijn klanten, elk product heeft zijn sterke punten, en elk heeft een team erachter zitten. De discussies waren redelijk verhit."

Met de overname, drie maanden geleden, is overlap ontstaan binnen het SAP aanbod voor BI, met verschillende producten die hetzelfde doen. SAP heeft nu de eerste keuzes gemaakt, en zal de andere producten uitfaseren.

De overlap zit hem in producten die bij SAP binnen zijn gekomen door eerdere overnames van Pilot Software en OutlookSoft, terwijl Business Objects Activity Analysis (het voormalige ALG), SRC en Cartesis meenam.

In ieder geval gaan SRC en SAP Business Profitabilty Management verdwijnen. Klanten wordt aangeraden om op termijn over te gaan op respectievelijk SAP BPC en Activity Analysis. Het door SAP aangeboden pakket van Acorn Systems, SAP Business Profitablity Management, legt het af tegen ALG. De producten die geschrapt worden zullen volgens Schwarz tenminste nog drie jaar lang ondersteund worden met patches fixes, al hoeven klanten niet te rekenen op nieuwe functionaliteiten.

Cartesis wordt de aangeraden als de SAP-tool voor financiële consolidatie, maar ondanks dat heeft het bedrijf toegezegd dat die optie in SAP-BPC niet zal verdwijnen.

Twee weken geleden meldde onderzoeksbureau Barc al dat Bex op de schop ging, ten gunste van een nieuw product (Pioneer) dat Voyager combineert met de Bex Front End. Ook rond de overlap in Crystal Reports, Web Intelligence en Dashboard Builder is nog geen duidelijkheid gegeven, al wordt verwacht dat producten van Business Objects in principe voorrang zullen krijgen.