McBride zette de pdf'jes online op verzoek van een commenter op de website van zijn advocatenpraktijk annex blog. In totaal haalt McBride 46 voorbeelden aan van code die vanuit het door SCO gelicenceerde Unix is gecopypast in de Linux-broncode.

LibElf en Linux STREAMS

Zoals verwacht gaan de vergelijkingen van de code vooral in op specifieke onderdelen. Componenten als LibElf (een implementatie van SVR4, een belangrijke Unix-OS uit 1988) en de STREAMS worden aangehaald als bewijs voor copy-past van Unix naar Linux.

Het is het eerste bewijs dat ook daadwerkelijk openbaar is gemaakt. Volgens McBride ligt nog veel meer aan bewijs voor de rechter, maar dat kan volgens hem niet worden geopenbaard vanwege rechterlijke bescherming.

Geen spaan heel

In de reacties op het stuk en op Slashdot wordt het bewijs dat McBride heeft gepubliceerd sterk bekritiseerd. LibElf is beschikbaar onder de BSD-licentie en is dus gewoon een vrij component, terwijl STREAMS helemaal niet is geïmplementeerd in de Linuxkernel. Daarvoor, zo schrijft Slashdot-commenter Tom Hudson, is een add-on nodig (LiS), die op zichzelf niet eens STREAMS implementeert en alleen de protocollen vertaalt.

De zaak SCO vs. Linux komt voort uit een ruzie tussen SCO en IBM. Het bedrijf startte een rechtzaak tegen Big Blue omdat dat bedrijf delen van Unix onrechtmatig in Linux zou hebben verwerkt. SCO zou de rechten op Unix hebben gekocht van Novell. Miljarden dollars wil SCO van IBM zien.

Maar de claim van SCO strandt op beweringen van Novell, die beweert dat niet SCO maar zij de intellectueel eigendom van Unix in handen hebben. Vervolgens is SCO ook een procedure tegen Novell gestart.

Gehaat

Met die acties is SCO kop van jut voor de opensource-gemeenschap, vooral omdat het bedrijf volgens geruchten financieel wordt gesteund door Microsoft. Theoretisch zouden alle Linux-distro's vogelvrij zijn mocht SCO de zaak tegen IBM winnen.

Daar lijkt het niet op, aangezien de pogingen van SCO tegen Novell keer op keer voor de rechtbank stranden. Dat SCO, dat al zeer ruime tijd op het randje van faillissement balanceert, door kan gaan komt omdat iedere keer weer op het laatste moment een geldschieter zou zijn gevonden. Afgelopen week wist SCO, voor de zoveelste keer, op het laatste moment geld te vinden om tegen een uitspraak van afgelopen juni in beroep te gaan. Bron: Techworld