"Vanuit security-oogpunt is Mac OS X 10.5 Leopard waarschijnlijk de meest significante update in de geschiedenis van Mac OS X – misschien wel in de hele geschiedenis van Apple." Aldus security-consultant en voormalig Gartner-analist Rich Mogull in een artikel op Tidbits.

De belangrijkste security-toevoeging is Time Machine, vindt Mogull. Time Machine maakt het makkelijker om back-ups te maken voor alle gebruikers. "Mijn back-ups hebben me dit jaar al drie keer gered", stelt Mogull, "en ik ben blij dat ik de back-ups nu beter bereikbaar kan maken voor mijn moeder en zuster."

Ook de maatregelen die Apple heeft getroffen om problemen met buffer overflows tegen te gaan, kunnen rekenen op de goedkeuring van de security-consultant. De meeste malware van vandaag de dag maakt misbruik van buffer overflows om op die manier de macht over een systeem over te nemen. Door de toevoeging van Library Randomization in Leopard wordt het een stuk lastiger om daadwerkelijk misbruik te maken van deze buffer overflows.

De extra veiligheidsmaatregelen in Leopard duiden erop dat Apple steeds meer belang gaat hechten aan beveiliging. Uit onderzoek dat security-blogger Brian Krebs van de Washington Post eerder dit jaar uitvoerde, bleek al dat Apple sneller reageert op lekken. Gemiddeld kostte het Apple in 2006 82 dagen om een lek te dichten. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de twee voorgaande jaren, toen Apple nog gemiddeld 91 dagen nodig had voor het uitbrengen van reparatiesoftware.

Bron: Techworld