De release candidate (RC) van R2 is al te downloaden. De definitieve versie komt rond november beschikbaar. Dat is voor het Amerikaanse holiday-seizoen, wat Kerst maar ook Thanksgiving omvat.

Vice-president Bill Veghte van Microsoft heeft de R2-planning gisteravond bekendgemaakt op de TechEd-bijeenkomst van het bedrijf. Clientbesturingssysteem Windows 7 ligt vóór de Kerst in de winkel, ook voorgeïnstalleerd op pc's. De nieuwe versie van de servervariant is dan ook beschikbaar.

Combinatie

Veghte benadrukt de voordelen van de combinatie van de nieuwe client- en serverversies. Dat moet bedrijven besparingen opleveren door efficiënter gebruik van ict-middelen, spiegelt de Microsoft-topman voor. R2 heeft verbeteringen ingebouwd voor bijvoorbeeld het verbieden van bepaalde applicaties (AppLocker) en automatische caching van gegevens bij lokale kantoren (BranchCache).

Daarnaast brengt R2 een eigen alternatief (DirectAccess) voor vpn-verbindingen (virtual private network). Beide technieken zijn alleen beschikbaar als ook Windows 7 wordt gebruikt.

Bedrijven moeten voor die voordelen dus wel beide nieuwe platformen aanschaffen. Daarnaast moeten servers en pc's wel geschikt zijn voor de nieuwe besturingssystemen. Dat was bij voorgangers Windows Vista en Server 2003 niet altijd het geval. Server 2008 (release 1) is tegelijk met Service Pack 2 (SP2) voor Vista uitgekomen. Microsoft benadrukt dat Windows 7 prima draait op Vista-pc's. Veel bedrijven hebben echter nog oudere pc's waar dan XP op draait.

Virtualisatie

Voor Server 2008 R2 moeten servers wel x64-processors hebben. Microsoft laat 32-bit x86-processors nu vallen voor zijn serverbesturingssysteem. Dat is enkele jaren geleden al aangekondigd. Nagenoeg alle x86-servers van de laatste jaren zijn al voorzien van die semi-64-bit chips van Intel of AMD.

Één van de grootste voordelen van 64-bit is de grotere geheugenruimte die dan bruikbaar is. Dat is nuttig voor zware toepassingen, maar ook voor consolidatie van meerdere machines als virtuele servers op één - of enkele - fysieke servers. Microsofts virtualisatiesoftware Hyper-V, die is verwerkt in Server 2008, kan in de R2-versie tot 64 logische processors gebruiken. Een dualcore-chip die twee threads tegelijk aankan, telt daarbij als 4 stuks. Hyper-V krijgt nu ook de mogelijkheid virtuele machines al draaiende te verplaatsen (Live Migration) naar een andere fysieke server. Concurrent VMware biedt die functionaliteit al geruime tijd.

Bron: Techworld