Skype maakt eindelijk serieus werk van zijn chatapplicatie voor op de mobiel. Zo lanceert het bedrijf een versie van Skype Lite die ook gratis beschikbaar zal zijn via de Google Android Market.

De software zal niet alleen draaien op Android-telefoons, maar ook op andere toestellen die Java ondersteunen, van merken als Motorola, LG, Samsung, Nokia en Sony Ericcson. Ook is er een versie in de maak voor de iPhone, maar deze is volgens Durchslag nog niet gereed, omdat eerst de energieconsumptie van de dienst moet worden teruggebracht.

Tevens maakten Skype en Intel bekend dat er een bètaversie beschikbaar is voor MIDs, Mobile Internet Devices zoals Intel ze noemt. Deze draaien op een door Intel ontwikkelde Linux-variant Moblin.

Serieus videobellen

De nieuwe versie van de communicatiesoftware voor de pc, Skype 4.0, is al enkele maanden te downloaden als bètaversie en zal begin februari officieel worden gelanceerd. Ook is er een versie voor de Mac in de maak, maar deze zal volgens Scott Durchslag, chief operating officer bij Skype, pas later dit jaar worden gelanceerd.

Versie 4.0 gebruikt volgens Durchslag een nieuwe codec die ervoor zorgt dat video en audio dubbel zo efficiënt kan worden verwerkt als in vorige versies van de software. Dit moet leiden tot beter video- en geluidskwaliteit tijdens Skype-gesprekken en maakt een maximale framerate van 30 frames per seconde mogelijk voor snelle verbindingen.

Volledig scherm, picture-in-picture

De Skype-topman toonde de nieuwe software tijdens de CES (Consumer Electronics Show) die op dit moment in Las Vegas wordt gehouden. De nieuwe interface van Skype toont een grote groene knop in het midden, die de mogelijkheid tot het plegen van videogesprekken prominenter in beeld moet brengen.

Videogesprekken kunnen op volledig scherm worden gevoerd, waarbij picture-in-picture wordt ondersteund, zodat de persoon die belt de zowel zichzelf als de andere partij kan zien. Durchslag: "Het realiseren van een videogesprek tussen drie of meer personen brengt unieke uitdagingen met zich mee met betrekking tot de peer-to-peer infrastructuur van Skype. Maar het staat hoog op ons lijstje met prioriteiten en hopelijk kunnen we het in de nabije toekomst realiseren."

Het prominenter in beeld brengen van de videofunctionaliteit is niet vreemd gezien de statistieken van Skype, dat in totaal 370 miljoen gebruikers telt. Tijdens kerst ging 41 procent van alle gevoerde gesprekken gepaard met video.

Zakelijk nog lastig

Steeds meer bedrijven willen Skype gebruiken om de kosten van communicatie te drukken, maar dat wordt bemoeilijkt door het feit dat het Skype nog niet voldoet aan 'enterprise-eisen', erkent Durchslag.

Daarnaast ontbreekt de infrastructuur die nodig is om Skype zakelijk te kunnen ondersteunen. Volgens de topman van het bedrijf staat ook het geschikt maken van de software voor de zakelijke markt hoog op het prioriteitenlijstje van Skype, waarbij eerst zal worden gekeken naar kleine en middelgrote bedrijven.