De bij de Northern California U.S. District Court ingediende aanklacht (pdf) komt twee weken nadat eBay bekend maakte een meerderheid van de aandelen Skype te verkopen aan een aantal investeringsmaatschappijen voor 1,9 miljard dollar.

In de aanklacht claimt Joltid, het bedrijf van Niklas Zennström en Janus Friis, dat eBay inbreuk maakt op de door hen gelicenseerde technologie. Doordat de software ongeveer zes keer per seconde wordt gedownload in de VS, meent Joltid dat het dagelijks meer dan 75 miljoen dollar schade leidt.

Ook claimt Joltid dat eBay sinds 2007 of al eerder de p2p-technologie misbruikte door het te delen met derde partijen, en door het te kopiëren en te wijzigen, schrijft The Wall Street Journal.

Toen in 2005 Skype aan eBay verkocht werd, hielden oprichters Friis en Zennström de onderliggende p2p-technologie van Skype, en brachten het onder in het bedrijf 'Joltid'.

Volpi

Joltid wil met de klacht een gerechtelijk bevel afdwingen, en een schadevergoeding voor de gemiste inkomsten. In de aanklacht worden ook de investeringmaatschappijen genoemd die Skype hebben gekocht. Ook Mike Volpi, in de aanklacht het brein achter de recente verkoop van Skype genoemd, wordt aangehaald. Hij vertrok onlangs onder nog niet geheel opgehelderde omstandigheden bij Joost, dat ook door Friis en Zennström werd opgericht.

Joltid verbrak de licentie-overeenkomst met eBay al in maart, een zaak die momenteel bij een Britse rechter ligt. Die zaak komt naar verwachting begin 2010 voor. Als reactie daarop werkt eBay aan een vervangende technologie voor Skype. Google bleek ook interesse te hebben in Skype, maar liet de deal varen uit angst voor langdurige juridische problemen.

eBay: 'onjuistheden'

eBay laat in een statement weten dat de nieuwe aanklacht van Joltid "zonder verdienste" is. "De klacht is gebaseerd op fundamentele juridische en feitelijke onjuistheden. We blijven op schema om de transactie af te ronden in het vierde kwartaal van 2009."