Dit blijkt uit uitspraken die topmanagers van Skype vorige week hebben gedaan tijdens een perspresentatie in het ontwikkelcentrum van Skype in Estland.

Basis voor de uitbreidingen is Skype 3.0. Deze jongste versie stelt systeembeheerders in staat de belsoftware te configureren en beheren binnen een netwerkomgeving.

Op de korte tot middellange termijn hoopt Skype dat er een ‘ecosysteem’ rondom zijn software ontstaat van andere bedrijven die de belsoftware aanpassen en integreren voor specifieke doeleinden.

“Volgens mij is het beter om goede informatie te geven en anderen het Skype-ecosysteem te laten bouwen”, zegt Kurt Sauer, chief security officer bij Skype. “De beste ideeën komen altijd ergens anders vandaan.”

Volgens Michael Jackson, vice-president bij Skype, zal ‘Skype for business’ zich ontwikkelen als een pakket met functies die al naar gelang de behoeften van een bedrijf wel of niet kunnen worden gebruikt.

Skype heeft in rap tempo de consumentenmarkt veroverd met zijn voip-applicatie, al spreekt het bedrijf zelf liever over communicatiesoftware ("we haten het woord voip"). Zo’n 30 procent van de gebruikers gebruikt Skype zakelijk, zo zei Alistair Shrimpton, verantwoordelijk voor Skype in onder meer Nederland, eerder dit jaar al tegenover Techworld.

Dit percentage moet komend jaar snel meer worden door de introductie van zakelijke Skype-geschikte randapparatuur, zoals mobiele telefoons waarmee gratis kan worden gebeld via Skype.

Skype beseft dat veel bedrijven nog huiverig zijn om over te stappen op internetbellen, maar denkt dat dit koudwatervrees is omdat er nog vraagtekens zijn over de manier waarop internetgesprekken kunnen worden beveiligd. "Skype heeft bijvoorbeeld encryptie op militair niveau. Dat is dus veiliger dan internetbankieren", zo zei Shrimpton destijds. Bron: Techworld