Systems Management Server (SMS) is Microsofts pakket voor softwaredistributie, patchmanagement en licentiebeheer. Het pakket zorgt er niet alleen voor dat systemen beveiligd worden met de laatste updates, maar geeft beheerders ook inzicht in het licentiegebruik en de applicaties die op servers en werkstations zijn geïnstalleerd.

Het derde service pack voor SMS 2003, dat in het eerste kwartaal van 2007 verschijnt, biedt volgens Microsoft volledige ondersteuning voor Windows Vista. Daarnaast integreert Microsoft voor het eerst de tool van – het in april aangekochte bedrijf – AssetMetrix, waardoor SMS over gegevens van meer dan 100.000 softwaretitels beschikt.

Nieuwe functies

Volgens Wally Mead, programmamanager van het Microsoft SMS-team, komen veel aanpassingen in het derde service voort uit een 'constante dialoog met systeembeheerders'. Mead demonstreerde een deel van de aanpassingen afgelopen week op de Microsoft Management Update in Zeist.

Intensieve feedback van systeembeheerders heeft er onder meer toe geleid dat het derde service pack – naast ondersteuning voor Windows Vista – nu ook rapportages bevat waarmee het licentiebeheer 'radicaal kan worden vereenvoudigd', stelt Mead. Ook bevat SP3 een verbeterde 'inventory agent' die beheerders in staat stelt het processorverbruik af te lezen en de aansluiting van usb-apparaten te detecteren.

Bedrijven met een Software Assurance (SA) krijgen vanaf 2007 halfjaarlijkse updates, meldt Mead.

Aan de muur

SMS is gekoppeld aan het Trustworthy Computing Initiative, een initiatief waarmee Microsoft investeringen in nieuwe platformen, beveiligingsproducten en diensten probeert te stimuleren door 'het vertrouwen in computers' te vergoten.

Tim Sinclair, manager bij de Windows Enterprise Management-divisie, denkt evenwel niet dat bedrijven zonder SMS te weinig vertrouwen hebben in Microsoft. "Of je interesse hebt in SMS hangt vooral af van je volwassenheid. Als je als bedrijf evolueert, dan duiken opeens nieuwe behoeften op."

Sinclair zegt bijna dagelijks met problemen van systeembeheerders te worden geconfronteerd. "Het is ons werk. In Redmond hebben we foto's van systeembeheerders aan de muur gehangen. Bij elk personage hoort een ander scenario. En bij elk scenario horen hele specifieke wensen en behoeften."

Middelgroot

Op de vraag of systeembeheerders tegenwoordig niet te veel eisen, haalt Sinclair zijn schouders op. "It-omgevingen worden steeds complexer. Dus het is logisch dat er meer eisen op tafel worden gelegd."

De nieuwe functies in SMS 2003 SP3 bieden volgens Sinclair ook voordelen voor bedrijven die 'minder veeleisend' zijn. "In principe kan elke it-generalist met SMS overweg."

Kleine bedrijven zullen echter weinig voordeel halen uit het pakket. "SMS is vanaf 100 pc's effectief te gebruiken", vult Mead aan. "Het grootste deel van onze klanten heeft echter rond de duizend computers staan." Bron: Techworld